V dnešní době stačí vzít takzvanou elektronickou čtečku knih a o zábavu je postaráno. Jak na nové technologie pohlížejí knihovnice?

„Ač jsem milovnicí papírových knih, proti čtečkám vůbec nic nemám, naopak si myslím, že je to docela zázrak a určitě parádní věc třeba pro studijní účely nebo pro cestování náruživých čtenářů," uvedla ředitelka krumlovské knihovny Karla Votřelová. „Jestli se někdo z našich čtenářů vzdal kvůli čtečce návštěv knihovny a papírových knih, to vůbec netuším, samozřejmě by mě to zajímalo," dodala.

Elektronickým čtečkám je nakloněná i knihovnice z Benešova nad Černou Růžena Lepšová. Sama dává přednost tištěným knihám, ale v nové technologii vidí plno pozitiv.

„Například na dovolené je to určitě skvělá věc," řekla včera v poledne.

Někdo může namítnout, že elektronické knihy mohou jednou tištěné knihy zlikvidovat. Ostatně stejně jako třeba ničí stahování muziky trh s hudebními nosiči. „Nemám strach, že k něčemu takovému jednou dojde. Je pořád plno lidí, kteří potřebují šustění stránek," usmála se Růžena Lepšová.

E-knihy se už dokonce dají v některých knihovnách sehnat. „Jde ale většinou o tituly z klasické literatury, které je možno zveřejnit, protože už nepodléhají autorskému zákonu," zmínila Karla Votřelová. „S ohromnými problémy se pracuje v současné době na novele autorského zákona a knihovny samozřejmě sledují tento proces pozorně, protože jejich činnost bude autorským zákonem jistě hodně ovlivněna."
S e-knihami každopádně knihovny počítají. „Snad půjde o takovou formu, že bude nad knihovnami nějaký kolektivní správce práv autorů, který bude odvádět poplatky ochranným svazům," dodala Karla Votřelová.