Chlapeček se jim narodil již 18. ledna, ale teprve nyní za Prokešovými zavítali zástupci města, aby prvnímu občánkovi předali na upomínku dárek – zlatý řetízek s přívěskem v podobě delfína. Zástupci města – starosta Josef Klíma a matrikářka Dana Kollarová – s návštěvou pro jistotu čekali, až pomine chřipková epidemie.

„Tatínek při narození Jáchyma nechyběl,“ zavzpomínala na porod maminka Jitka. „Ten den jsme v jednu hodinu v noci sestavili dětskou postýlku, a ve tři hodiny už jsme jeli do porodnice. Praskla mi voda.“

Jáchym svou maminku příliš dlouho nepotrápil, za pět hodina byl na světě. „Narodil se osm dnů před termínem,“ konstatovala paní Jitka. Synek vážil 3 520 gramů, měřil 52 centimetry. „Líbilo se nám jméno Ciprián, ale nakonec jsme mu dali Jáchyma, protože v ten den jsme spolu začali chodit,“ podotkl s úsměvem tatínek Jiří. Maminka se domnívá, že Jáchymovým šťastným číslem je osmička. „Protože se narodil 18.1. v 8.08 hodin, osm dní před termínem, na pokoji číslo osm a dnes mu je osm týdnů. A narodil se ještě ve stejný den jako můj otec, tedy jeho děda,“ objasnila maminka Jitka.