Veterinární dozor nehodlá věc podceňovat, a proto prověřoval na jihu Čech svou připravenost na výskyt nebezpečných nákaz v chovech. Ve středu vyvrcholilo na Českokrumlovsku cvičení Nákaza 2017, kterého se zúčastnilo na sedmdesát odborně proškolených osob ze Státní veterinární správy (SVS) a veterinární služby Armády České republiky. Dvoudenní cvičení bylo zaměřeno na nebezpečné nákazy, jako jsou slintavka a kulhavka, ptačí chřipka nebo africký mor prasat. Že by nebylo dobré podceňovat relativní klid, který v tomto směru na našem území panuje, potvrdil i ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Petr Šatrán.

Smutný den pro chov kachen společnosti  Blatenská ryba
Ptačí chřipka ochromila na jihu Čech jedenáct chovů

„Nákazová situace v ČR je z dlouhodobého hlediska dobrá – a to i ve srovnání s řadou jiných evropských zemí. Jak jsme se však mohli přesvědčit na začátku letošního roku, kdy území našeho státu zasáhla vlna vysocepatogenní ptačí chřipky, dobrá nákazová situace není samozřejmou věcí," uvedl.

Teoretickou část věnovanou legislativě a zprostředkovávání zkušeností vystřídala ve středu praxe, která obsahovala ukázky například nácviku vstupu a výstupu do a z podezřelého hospodářství včetně odběru vzorků a jejich zajištění pro transport do laboratoře. Vše se konalo jako v reálu a působilo dosti depresivně i s vědomím, že jde o cvičení, jehož výsledkem není likvidace nemocných zvířat. Zástupci armády také na cvičení představili vybavení polní veterinární nemocnice a laboratoře, a náčiní pro dekontaminaci zvířat a další prostředky, které jsou k dispozici pro případy řešení vážných nákazových situací na území ČR.

Vybíjení dvaceti tisíc kusů drůbeže v Blatné.
Reportér deníku na místě: Je to masakr