Kremže – Mateřské centrum Křemílek v Křemži sice vede koordinátorka Alena Nováková, ovšem velkou roli v jeho fungování hraje rovněž zájem rodičů dětí. „Maminky mají u nás dokonce své dopolední služby," podotýká Alena Nováková. Děti si v mateřském centru hrají a vyrábějí, maminky si pak mohou zacvičit a vzájemně si popovídat. Po skončení programu se dají všechny maminky do běžného úklidu po svých ratolestech
„Naše mateřské centrum začnou maminky se svými dětmi navštěvovat většinou tehdy, když už jejich dítě začíná chodit. Dopolední program mohou navštěvovat děti do šesti let, dokud je to baví," říká Alena Nováková. Docházka s dětmi do Křemílka není výsadou pouze maminek. Někdy přijde i babička s vnoučetem, jindy je zas vyslán tatínek. „Většinou to bývá tak, že maminka tatínka přivede, aby mu ukázala jak to u nás chodí," vysvětluje Alena Nováková, „mívali jsme období, kdy chodili tatínci často. Ale ti už mají většinou dvě až tři děti a jsou v tomto ohledu zkušení a otrkaní."
Je dobrou zprávou, že Křemílka nenavštěvují pouze Křemežští, ale i lidé z okolních vesnic. „Sem tam se objeví lidé z Českých Budějovic. V Budějovicích jsou velká mateřská centra a těmto lidem vyhovuje rodinná atmosféra, která u nás panuje," míní Alena Nováková.
Každý čtvrtek je možné navštívit výtvarný program, kde mají děti, kromě malování a kreslení, možnost pracovat s nejrůznějšími výtvarnými materiály. Dnešní téma bylo Podzimní ovoce. Děti malovaly švestky, hrušky a jablka. Příští týden dojde na vystřihování barevných dráčků, z nichž budou ozdoby na okna. Připraven je i výtvarný kroužek, který děti učí pozornosti a soustředění na práci. Od 16. září začínají každé úterý oblíbená cvičení Pilates. Pilates je cvičební program pro muže i ženy bez omezení věku. Jeho cílem je dosáhnout svalové rovnováhy, správného držení těla a s tím spojené zdravé páteře. Spočívá v protahování a posilování jednotlivých tělesných partií.
27. září se koná tradiční podzimní burza pro všechny maminky, které mateřské centrum navštěvují, ale zúčastnit se jí mohou i ostatní. Tentokrát se však burza uskuteční v křemílkovském stanu na hřišti u školy v Křemži. „Maminky zde budou moct nabídnout věci, které již nepotřebují. Burzu jsme ve stanu ještě nikdy nedělali, tak doufáme, že se akce vydaří," dodala Alena Nováková.