Za dva dny si vyděláte 1300 korun, což je bezesporu pro řadu seniorů, nebo naopak třeba studentů příjemný přivýdělek. Přilepšit si mohou během nadcházejících sněmovních voleb ale i nezaměstnaní. Za sezení ve volební komisi totiž dostanou takzvanou zvláštní odměnu, nikoliv mzdu nebo plat. Nikdo se tedy nemusí bát, že by kvůli tomu přišel o podporu v nezaměstnanosti.

„My sami ale nevíme, jestli tuto možnost někdo z nezaměstnaných využil," řekl ředitel Úřadu práce v Českém Krumlově František Petera. „Nikdo nám to nehlásí," dodal se slovy, že je ale možné, že se několik jedinců našlo. „Protože se na nás obrátily   některé menší strany či uskupení, jestli bychom mohli vyvěsit informaci, že shánějí lidi, které by mohly do komise dosadit."

Členy do volebních komisí si mohou dosazovat samy politické strany. Na řadě míst nakonec na nezaměstnané či jiné zájemce ani nezůstalo místo. „Pravdou je, že do volebních komisí by chtělo plno lidí. V Českém Krumlově jsou ale komise plně obsazené členy, které delegovaly volební strany," sdělila Blanka Fenigbauerová z Městského úřadu Český Krumlov.

Politické strany či uskupení mohou mít na každém okrsku jednoho zástupce.

Více v dnešním (17. října) vydání Českokrumlovského deníku.