Český Krumlov – V pátek se mohli lidé přijít podívat na slavnostní zahájení výstavy fotografií maturitních prací studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově. Výstava nese název „6 plus 4 rovná se…" a je postavena na výběru z maturitních prací uplynulých šesti let. To znamená: od samého začátku fungování oboru Užitá fotografie a média. Číslo 4 pak symbolizuje počet ročníků, které obor v současnosti studují. Fotografie jsou k vidění ve výstavních prostorách chodby přízemí a víceúčelového sálu krumlovského Regionálního muzea.
„S nápadem uspořádat v muzeu tuto výstavu přišla paní Bohuslava Maříková. Ta již měla vymyšlený jasný koncept výstavy, kterou chtěla uspořádat u nás," prozradil Filip Lýsek, ředitel krumlovského Regionálního muzea. Pokračuje: „Jelikož se spolu známe a znám i práci paní Maříkové, předběžně jsem na spolupráci kývl a následně jsme koncepci výstavy společně dopracovávali." Jak Filip Lýsek upozornil, idea výstavy vzešla sice od Bohuslavy Maříkové, ta však nakonec předala štafetu Janu Mahrovi. „Následnou polovinu příprav jsme tedy realizovali s ním," dodal Filip Lýsek.
„Maturitní práce studentů vystavujeme pravidelně, ale takovouto soubornou výstavu zatím každoročně neplánujeme," řekl kurátor výstavy Jan Mahr, který na Anežce působí jako vedoucí oboru fotografie. „Maturitní práce je vyvrcholením snažení studentů za celé čtyři roky. Tím pádem je naše škola prezentuje, protože se jedná o hotová díla, nikoliv dílčí rozpracovaná cvičení," vysvětlil Jan Mahr.
Studenti oboru Užitá fotografie a média se se jmény některých svých starších předchůdců již mohou setkávat na jednotlivých autorských či skupinových výstavách, v katalozích a profilech fotografických vysokých škol.
„Snažíme se, aby se naši studenti v životě uchytili a mohli se věnovat tomu, co vystudovali," uvedl Jan Mahr, „potenciál určitě mají. Někteří z těch, co zde dnes vystavují, jsou velmi šikovní a řada z nich už studuje na vysokých školách."
Maturanty pochválil také Filip Lýsek: „Při pohledu na výstavu vidím, že se mezi mladými fotografy nachází řada talentovaných autorů a budoucích profesionálních fotografů. Ovšem umělecké řemeslo a umělecký život představuje velký oříšek. Chtěl bych tedy mladým fotografům vzkázat, aby ve svém úsilí vytrvali a fotografování se věnovali i nadále, protože od toho se bude odvíjet jejich budoucnost."
Výstava „6 plus 4 rovná se…" běží do konce tohoto roku. Přijďte se podívat na díla mladých umělců, o nichž v budoucnu určitě ještě uslysšíme.