Celý projekt oprav a znovuoživení podstatné části areálu už několik týdnů stojí. Jak už Deník informoval, projekt je nyní ve vynucené pauze. Za tou stojí jiný právní názor právníků Ministerstva kultury, podle něhož by mělo město vypsat nové výběrové řízení na hlavního dodavatele stavby.

Ale to nebyla jediná připomínka. Krumlovští radní už na základě další kontroly právníků ministerstva zrušili mandátní smlouvu s Českokrumlovským rozvojovým fondem, dceřinou městskou společností. Ta měla pro město vykonávat stavební dozor nad chystanou revitalizací dvojklášteří klarisek a minoritů. Smlouva mezi městem a fondem byla sepsána před zhruba dvěma lety bez výběrového řízení na základě toho, že fond je městskou společností a že pro město vykonává většinu svých činností. Podle starosty Dalibora Cardy mají v tomto případě ministerští právníci také jiný názor, než měli.

Paradoxem ovšem je, že ministerstvo před dvěma lety vše odsouhlasilo bez připomínek. „Ministerstvo tedy smlouvu odsouhlasilo ještě před tím, než byla podepsána. Nyní tatáž instituce ústy jiných zaměstnanců tvrdí, že to není v pořádku a že není možné tento kontrakt takto uzavřít," dodal včera Miroslav Reitinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu.

Celý článek si můžete přečíst ve čtvrtečním vydání Českokrumlovského deníku.