Asi nejvíce čekají na novelizaci restauratéři v centru města, kteří jsou zvědaví na cenu poplatků za předzahrádky v souvislosti se záborem veřejného prostranství. Co bude v tomto směru nového, objasnil místostarosta města Josef Hermann.

„Na zábor veřejného prostranství jsme se skutečně ze všech poplatků zaměřili nejvíce. Smyslem té vyhlášky je regulovat využívání veřejného prostranství – a o to jde i u předzahrádek. V létě mají význam, proto jsme v tomto období ponechali původní cenu. Zvýšili jsme tu zimní, kdy jsou prázdné, zabírají prostor a brání úklidu,“ uvedl místostarosta.

V létě se tedy bude za předzahrádky v centru nadále platit 20 korun za metr čtvereční a den s tím, že město navrhuje rozšířit tuto cenovou zónu o další frekventovaná místa. Zimní zvýšení cen má motivovat k odstranění předzahrádek v období mimo sezónu.
Největší zvýšení místních poplatků se týká záboru prostranství pro reklamní zařízení v centru města.

„Zde jsme navrhli zvýšení ceny z 25 na 50 korun. Domníváme se, že to povede k uvážlivějšímu používání těchto zařízení,“ vysvětlil Josef Hermann. U záboru například v souvislosti s výkopovými pracemi nedochází k velkým změnám, pouze je snaha omezit tyto práce časově. Cena se tedy má zvyšovat až po šedesáti dnech záboru. Novinkou je snaha o zavedení jednorázové platby za majetkovou újmu v případě, že stavebník zasáhne například do chodníku či komunikace.

Město též navrhuje zvýšit sazbu za parkovací místa pro osoby podnikající v širším centru, například v Rooseveltově ulici, která je prostorově omezená. V centru ceny za parkovací místa zůstávají. Do budoucna se také uvažuje o novelizaci poplatků ze vstupného. Ostatní městské poplatky, zejména ty, které se týkají běžného občana města, se nemění.