To ale není případ Českého Krumlova.
„Chtěl bych zdůraznit, že naše pracoviště je počtem výkonů vysoko nad hranicí stanovenou pro zrušení a naše pacientky se tudíž dnes ani v budoucnu obávat o možnost porodu v Českém Krumlově nemusí," ujistil předseda představenstva Jaroslav Šíma.

Jeho slova potvrdila také ředitelka regionální pobočky VZP Jihozápad Bronisla Hlachová: „VZP a SZP (Svaz zdravotních pojišťoven) při jednáních o počtu lůžek vychází u porodnic z počtu porodů za rok. Je požadováno minimálně 500 porodů. Vždy při respektování místní a časové dostupnosti zdravotnického zařízení. Porodnice v Nemocnici Český Krumlov tento počet v minulých letech vždy dosáhla, a proto nebylo nutné o zrušení porodnice jednat".

Českokrumlovská porodnice má v celé republice výbornou pověst. Budoucí maminky do Českého Krumlova jezdí rodit až například z Prahy. „Naše porodnice se dlouhodobě profiluje jako pracoviště s možností alternativních porodů a vysoce osobním přístupem. Tento trend budeme i nadále držet a tímto směrem také investujeme finanční prostředky. Již na konci letošního léta otevíráme dva nové nadstandardní pokoje právě na novorozeneckém oddělení," dodal Jaroslav Šíma.

Více v pondělním vydání Českokrumlovského deníku.