Novela školského zákona je totiž formulována tak, že umožnila dvojí výklad a zatímco například Jihočeský kraj patrně z opatrnosti konkurzy na středních školách vyhlásil, na radnicích obcí na Českokrumlovsku začínají mnozí politici v případě ředitelů škol základních volit cestu opačnou.

„Rozhodli jsme se postupovat podle toho výkladu, že konkurzy vyhlašovat nemusíme. Zákon praví, že zřizovatel konkurz vyhlásit může, ale není tam psáno, že musí. Máme k dispozici jak výklad právníků, tak i stanovisko samotného ministerstva,“ doplnila místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová s tím, že jak tedy bude v tomto případě zřizovatel školy postupovat, je čistě jen na něm. Zákon také říká, že pokud konkurz vyhlášen nebude, ředitel školy ve funkci zůstává automaticky dalších šest let. 

Staré přísloví také říká, že nač přepřahat koně, když ještě nejsou unaveni. Dá se vztáhnout i na tuto situaci. „S řediteli, které v našich školách a školkách máme, jsme spokojeni, takže nevidíme důvod, proč do vyhlašování konkurzů jít,“ říká k situaci Pavel Talíř, starosta Kaplice a také on dodává zmínku o zbytečně vynaložených nákladech na uspořádání výběrového řízení.

V některých obcích a městech se ale přece jen výběrovým řízením nevyhnou. Změna se jistě odehraje na jedné z krumlovských mateřských školách, kde současná ředitelka odchází do důchodu. Obdobně tomu časem bude i ve Vyšším Brodě.

„Ředitel naší školy je už víceméně v důchodovém věku, takže výběrové řízení dříve či později vyhlásit budeme muset. Teď je vyhlášení konkurzu podle mne i nevhodné,“ doplnil starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák.

V zajímavé situaci se nyní kvůli novele zákona, ale i kvůli svému postu uvolněného politika, ocitl současný starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Ten až do voleb zastával post ředitele zdejší škola Za Nádražím. Obával by se on sám případně vyhlášeného výběrového řízení? Pro Deník Dalibor Carda uvedl: „Z konkurzu bych strach absolutně neměl. Možná to bude znít nafoukaně, ale informovanost a znalost ředitelů škol, kteří jsou zabraní do svých aktuálních problémů na školách, ať už problémů finančních, správních a dalších, je tak velká, že žádný jiný člověk na té škole nemá proti nim absolutně žádnou šanci. Úspěch by mohl mít buď uchazeč z postu ředitele jiné školy, nebo někdo podobně dobře informovaný.“

Jak zároveň Carda dodal, případnou výměnu by musela posílit buď nějaká fatální chyba v práci dosavadního ředitele a nebo snaha místních politiků tohoto člověka vyměnit. „Kdyby opravdu existovala nějaká řekněme politická vůle nebo i důvod ve špatné práci ředitele, který by nesplnil to, co od něj město či obec chtěly, pak tu skutečně nyní existuje možnost jej odvolat,“ shrnul Dalibor Carda.