Měli si prohlédnout konstrukci otáčivého hlediště a zámeckou zahradu v Českém Krumlově. Pak ale přišlo odvolání ministryně a následně na to pád Nečasova kabinetu. Zdali tehdy odešel nějaký konkrétní zvací dopis, to nebyl tehdy nikdo z tiskového oddělení Ministerstva kultury schopen ani potvrdit ani vyvrátit. Jedinou informaci, kterou v tehdejším politicky hektickém čase Českokrumlovský deník z ministerstva získal bylo, že datum příjezdu expertů z UNESCO nebývá zvykem dopředu zveřejňovat. Oficiálně tehdy nepřijel nikdo.

Nyní se tak stalo. Ale oficiální výstup bude zveřejněn do šesti týdnů až dvou měsíců. Co od návštěvy zainteresovaní lidé čekají?

Jak ve čtvrtek sdělil tisku konkrétnější informace na toto téma českobudějovický primátor Juraj Thoma.

„Není to tak, že by mise UNESCO měla rozhodnout o otáčivém hledišti. Přijedou, aby poprvé na vlastní oči viděli situaci a vyslechli naši představu řešení," dodal budějovický primátor. České Budějovice jsou na kauze otáčivého hlediště v zahradě krumlovského zámku zainteresované proto, že jsou zřizovatelem Jihočeského divadla a točna tedy městu patří. I stavba nové točny bude hlavně pod patronátem města, ale i dalších partnerů, kvůli financování a vztahu k UNESCO.

Podle Juraje Thomy se bude nyní jednat v několika blocích. Prvním okruhem projednávaných problémů je příští podoba otáčivého hlediště. Mělo by být na stávajícím místě s nynější kapacitou 650 diváků a výškou 7,6 metru nad úrovní terénu. Technické a divadelní zázemí by měly být mimo zámeckou zahradu.

Další otázka je spojena s tím, jak se bude hledat dodavatel projektu. Zvažuje se forma mezinárodní architektonické soutěže. Ministerstvo kultury přitom podle Juraje Thomy doporučilo, aby se jednalo o vyzvanou soutěž. Tedy, aby byly vyzvané předem vybrané ateliéry. Zvažuje se ale ještě další možnost, že by se případně mohli zúčastnit i nevyzvaní zájemci. Odpověď na tuto otázku by ještě měla dát jednání pracovní komise, kde jsou například i zástupci ministerstva kultury.

Primátor Juraj Thoma ale upozornil na to, že i když nyní město České Budějovice vyhlásí soutěž na novou točnu, je to otázka konce funkčního období současné městské rady nebo začátku funkčního období příští rady , protože v říjnu se konají komunální volby. „Je to otázka řádu měsíců," sdělil k výběrovému řízení na novou točnu Juraj Thoma s tím, že určitě v lednu 2015 nebude v zámecké zahradě stát nová točna.

Podle současných ujednání s ministerstvem kultury by ale stávající konstrukce točny měla dostat výjimku, aby mohla dál sloužit, dokud nebude nové hlediště.

Náklady na novou soutěž budou podle budějovického primátora v řádu milionů korun. Přesnější číslo zatím nelze říci. Jednou už soutěž byla připravena, ale ztroskotala na neshodě s památkáři. Tehdy byly náklady odhadované na 2,5 milionu korun. „Levná záležitost to rozhodně nebude," upozorňuje Juraj Thoma.

Budějovice už také jednají s Krumlovem. Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda informoval budějovické radní o postupujících potřebných změnách územního plánu kvůli zázemí umístěnému mimo areál zámecké zahrady. Připraven je pro to pozemek jižně od zahrady a předběžně je věc projednána s církevním fondem, kterému plocha patří.

Juraj Thoma k tomu zdůrazňuje, že tentokrát je velká naděje na pokračování točny v zámecké zahradě, protože k dohodě dospěly všechny tři zainteresované strany. Město České Budějovice, město Český Krumlov a také památkáři.

„Teď jsme nejdál ve snaze najít řešení," dodává ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták a připomíná, že kauza se vleče již dlouho, v podstatě od roku 1993.

„Díky panu ministru Hermanovi, panu primátorovi Thomovi a panu starostovi Cardovi se udělal obrovský kus práce, dohnali jsme ztrátu rok a půl," poukázal Jiří Šesták na to, že poslední dobou, od časů ministryně Aleny Hanákové, se ve věci prakticky nepokročilo. „Došli jsme i ke konsenzu s památkáři," připomíná ředitel Jihočeského divadla. Na umístění točny, jejích parametrech a na umístění zázemí existuje shoda s památkáři a také na umístění orchestru. Do budoucna by mohl být v zámecké jízdárně a ne v Belárii jako doposud. Podle Jiřího Šestáka by to umožnilo v případě nepříznivého počasí přesunout herce i diváky pod střechu jízdárny a představení by se nemuselo rušit. Jiří Šesták také připomíná, že divadlo je již dva roky na soutěž připraveno, má nachystané filmy o současné točně a všechnu potřebnou dokumentaci.

K dosavadním návrhům se ještě musí vyjádřit architekt města Krumlova. V roce 2015 by se měla uskutečnit architektonická soutěž. Podle Juraje Thomy se ale nedá počítat s tím, že by v roce 2016 stála v zahradě nová točna, ministerstvo kultury už ale mělo přislíbit, že prodlouží život současné točně. Také není jisté, že všechny ateliéry případně přijmou nominaci. Podle budějovického primátora ale bude soutěž pro architekty velkou výzvou. O vítězném návrhu by podle Juraje Thomy měla být shoda v radě města. Primátor je také přesvědčen, že soutěž se vyhne komplikacím, když budou vyzvány jen vybrané ateliéry.

V nedávné minulosti se totiž nepodařilo dotáhnout do konce dvě architektonické soutěže , které pořádalo město – na novou sportovní halu a pomník letcům. Několik dalších podobných soutěží ale skončilo zdárně a primátor očekává, že zdárně bude ukončena i soutěž na nové otáčivé hlediště.

K financování stavby by se muselo zapojit i ministerstvo kultury a případně evropské fondy. Pro České Budějovice by to bylo příliš velké sousto.