Nejistou položkou pro plánování je ale čistírna odpadních vod, která je spojená s potížemi jejího majitele, papíren ve Větřní.

Jaký může mít situace okolo čističky vliv na vodné a stočné jsme se zeptali místostarosty města Josefa Hermanna.
„Nyní máme vztah k čističce sesmluvněný prostřednictvím firmy ČEVAK, a je to pro nás v této chvíli dobré. Podstatné ale bude, kdo se stane jejím vlastníkem a jaké ceny za čištění bude uplatňovat. My se snažíme udělat všechno proto, aby se stalo jejím vlastníkem město. Jsme přesvědčeni, že i při potřebě investic, která tam vznikne, budeme schopni udržet cenu vody na solidní úrovni,“ objasnil situaci místostarosta.

K lámání chleba ve věci prodeje čističky může dojít už letos na podzim. Město Český Krumlov paralelně vyvíjí i aktivity směřující ke stavbě nové čističky, kdyby jeho záměr s odkoupením stávající nevyšel.

V JAKÉM STAVU JSOU KRUMLOVSKÉ SÍTĚ
Podle Josefa Hermanna jsou českokrumlovské vodovody a kanalizace v celkově dobrém stavu.
„Po pětadvaceti letech, kdy město vkládalo každoročně prostředky do obnovy, se síť podstatně zlepšila a zmladila. Na druhé straně tu máme pořád několik míst, kde je to stáří vysoké a síť je tam téměř v havarijním stavu. Existují i místa, ke dodnes kanalizace není. Na to se musíme nyní zaměřit,“ uvádí místostarosta.

K uvedeným lokalitám patří například Nové Dobrkovice, prostor nad Jitonou či ulice Pod svatým duchem. Tyto lokality jsou zařazené ve zmíněném plánu obnovy a některé se dočkají už brzy. Aktuálně je připravena komplexní rekonstrukce v Nových Dobrkovicích, která má vypuknout letos a skončit v příštím roce. Letos dojde i na opravu třídy Míru a aktuálně se zpracovává projektová dokumentace na rekonstrukci vodovodu a kanalizace v ulicích Potoční, Dělnická, Horská U Nových domovů a na Plešiveckém náměstí.

KOLIK SE PLATÍ ZA VODU NA JIHU ČECH
Vodné a stočné dnes činí v Českém Krumlově 74 korun za kubík dodané vody. Tato cena se udržuje již dlouhodobě a patří k solidním cenovým hladinám v rámci Jihočeského kraje. Nejméně účtuje Jindřichův Hradec, cca 62 korun. České Budějovice účtují o korunu méně než Krumlov, ale na druhé straně Písek a Prachatice mají sazbu o dvě koruny vyšší a v Táboře činí tato cena 94 korun.