Český Krumlov – „Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě," sdělil včera po jednání české reprezentativní komise ministr kultury Daniel Herman.

Komise se sešla za účasti zástupců Národního památkového ústavu, Jihočeského divadla, Jihočeského kraje a Českých Budějovic v Mincovně krumlovského zámku. Samozřejmě nechyběl ani starosta Krumlova Dalibor Carda: „Bylo to velmi pozitivní jednání. Obdrželi jsme materiály, které vypracovalo UNESCO. Nevidím nyní žádný zádrhel, aby točna zůstala v zámecké zahradě. Užší tým bude konečně pracovat na harmonogramu činností, aby je předložila republikové komisi, která se sejde opět 20. března." Projekt by měl jít v souladu s revitalizací Bellarie i zámecké zahrady. Divadelní zázemí se přesune mimo zahradu, což se vyřeší i díky připraveným variantám územního plánu.

Senátor a herec Jiří Šesták shrnul: „Od 90. let jsem byl u téměř všech jednání. Toto bylo velmi konstruktivní. Prodloužilo se trvání točny i s tím, aby se brzy dle harmonogramu vyřešila i její další přesná existence."

Daniel Herman připojil důležitý fakt, že město České Budějovice, jež je zřizovatelem Jihočeského divadla, vypíše architektonickou soutěž na novou unikátní scénu ve spolupráci s Jihočeským krajem. „Stávající točna by měla být v provozu ještě další dva tři roky. Nová by se mohla objevit v roce 2018," dodal ministr kultury.

Autor: Pavel Pokorný