Namísto probírání bolístek na těle i na duši teď mají klienti Domova pro seniory v Kaplici nový každodenní rituál.Do zahrady domova chodí kontrolovat, jak se daří zdejším třem novým obyvatelům. Ovce kamerunské Adélka, Ester a Matěj se zabydlely v koutě zahrady, kde ještě nedávno stály suché stromy a náletové dřeviny.

„Byl to výborný nápad. Na ovečky se chodím dívat každý den, je to pěkné zpestření," pochvaloval si obyvatel kaplického domova Michal Orosz.

Výběh pro ovce však není jedinou novinkou, kterou lze na zahradě domova pro seniory spatřit. Přibyly zde nové chodníčky, několikanásobně zvětšené hrací pole na Člověče, nezlob se anebo záhony s květinami i bylinkami, které díky tomu, že jsou vyvýšené, mohou snadno plít i senioři upoutaní na invalidní vozík.

Ředitelka Domova pro seniory Kaplice Vladimíra Holczerová vysvětlila, že zahrada se těmito i dalšími úpravami proměnila v jednu velikou relaxační a odpočinkovou zónu, která navazuje na centrum aktivizačních činností zřízené v suterénu kaplického domova. Tady si senioři pravidelně procvičují motoriku při různých výtvarných činnostech.

„Bylo mi líto, že tak krásná zahrada je téměř nevyužitá. Naši klienti ji sice zčásti využívali, ale protože zde chyběly chodníčky, byla pro lidi na invalidním vozíku prakticky nepřístupná," zdůvodnila Vladimíra Holczerová, proč se Kapličtí do přeměny okolí domova pustili.

Při samotných pracích se přitom řídili heslem Za málo peněz hodně muziky. Na úpravy zahrady měli na jaře do začátku k dispozici prostředky od Jihočeského kraje a města Kaplice. Další peníze si sami sehnali od sponzorů.

„Většinu prací jsme tak museli zvládnout svépomocí. Podařilo se to díky našim zaměstnancům a především údržbáři Radku Saňákovi, který se v tomto ohledu hodně činil a přicházel s dobrými nápady," ocenila Vladimíra Holczerová. Zručný pracovník domova pro seniory tak kromě jiného na zahradě využil i pokácené stromy, jejichž kmeny proměnil na kolostavy anebo květináče.

Se zkrášlením okolí domova pro seniory ovšem pomohly pod odborným dohledem Petry Exnerové také děti, a to při nedávné akci Vítání léta, kdy například zpestřily zdi domova barevnými kresbami.

„Akci jsme pojali jako představení upravené zahrady a zároveň oslavu dne dětí. Čas ale zbyl i na práci, takže kromě vymalování zdí si zástupci jednotlivých generací zasázeli na zahradě své stromy," popsala Vladimíra Holczerová.

Snaha proměnit zahradu v místo plné života se vyplatila. „Zooterapie za pomoci oveček opravdu funguje. Už ráno před snídaní se za nimi každý den vydávají i klienti, kteří dříve zůstávali ve svých pokojích. Přece jen, většina z nich měla doma nějaké zvíře, tak jim občasný kontakt s nimi chyběl," zmínila Vladimíra Holczerová.

Na zahradu domova si teď ve větší míře nacházejí cestu i lidé z Kaplice, kteří se chodí dívat na ovečky. Nejen děti z mateřských škol zde pak po dohodě s vedením domova mohou hrát Člověče, nezlob se.