Počet stížností a petic evidovaných Krajským úřadem Jihočeského kraje.Ačkoliv podle tři roky starého mezinárodního průzkumu se Česko dělí 
s Indií o čtvrté a páté místo na světě v počtu stížností, které občané podávají, Jihočeši ve zvyku žehrat na všechny a na všechno nemají.

Počet stížností, které evidují některé úřady v kraji, se totiž většinou rok od roku snižuje.
Například Krajský úřad Jihočeského kraje eviduje stále méně stížností již od roku 2009. Mluvčí úřadu Kateřina Koželuhová upřesnila, že vloni sem občané zaslali 265 stížností, tedy o 65 méně než v roce 2011, o 83 méně než v roce 2010 a dokonce o 103 méně než v roce 2009.

Výrazně vysoký není ani počet stížností a petic, které putují na adresu českobudějovického magistrátu. Za celý rok 2010 sem podle mluvčí úřadu Jitky Welzlové dorazilo 21 petic. Z toho ve druhém pololetí roku zaevidovali úředníci odboru vnitřních věcí pouze dvě petice. Stížností bylo toho roku 53.

„Za první pololetí roku 2011 jsme pak přijali 44 stížností 
a šest petic," porovnala Jitka Welzlová. Doplnila, že v krajském městě lidé peticemi bojovali proti propojení ulic Nerudova a Pražská, požadovali prořezání suchých větví na cestě k chatám anebo chtěli zamezit týrání dvou psů v Suchém Vrbném.

Nejvíce stížností, a to devětapadesát, musel loni na krajském úřadě řešit odbor sociálních věcí a zdravotnictví.
„Za ním pak následovaly odbor životního prostředí, zemědělství a lesnictví s 35 stížnostmi a odbor regionálního rozvoje, územního řízení, stavebního řádu a investic s 33 stížnostmi," vyčíslila Jana Bartošová, která má na krajském úřadu na starosti evidenci stížností.
Ne všemi stížnostmi se ale úředníci zabývají. Například na krajském úřadu postoupili 50 z nich jiným institucím, které jsou k jejich řešení kompetentní. A to od obecních úřadů přes českou školní inspekci až třeba po ministerstva. „Běžně řešíme i anonymní stížnosti. Výsledek jejich šetření se zakládá do spisu, neboť není komu odpovědět," podotkla Jana Bartošová.

Kromě stížností na krajský úřad vloni dorazilo také 13 petic. Osm z nich úředníci označili jako neoprávněné. Naopak jako oprávněná byla vyhodnocena například petice, ve které občané žádali uzavření plnírny plynu Tomegas v Branicích na Písecku. Důvodem byl požár a následné výbuchy plynových lahví, 
u nichž hasiči zasahovali 
2. února 2012.

Lhůtu na vyřizování petic stanovuje zákon o právu petičním. Trvá 30 dnů, ale u petic projednávaných v orgánech kraje prý většinou není možné tuto lhůtu dodržet. „V takových případech zasíláme autorům petice dopis, že jsme jejich petici přijali, omluvíme se za prodlení 
a uvedeme, na kterém jednání rady nebo zastupitelstva bude jejich petice projednána," vysvětlila Jana Bartošová.

Stížnosti by úředníci neměli řešit déle než dva měsíce. „Snažíme se je vyřídit co nejrychleji, takže to mnohdy ani tak dlouho netrvá. Samozřejmě je to případ od případu," dodala.