O její vybudování se dobrkovičtí snaží už asi 40 let. Josef Fousek ještě jako předseda zdejšího osadního výboru vystoupil před rokem a půl, po volbách, na jednání nově zvoleného zastupitelstva s prosbou, aby alespoň tato nově zvolená politická garnitura ve věci dobrkovické kanalizace něco udělala. „A oni to vzali vážně a opravdu něco udělali," dodal včera Josef Fousek.

Pracovní skupina radnice, v jejímž čele stojí radní Josef Hermann, totiž přišla s nápadem, jak letitý problém řešit, aniž by to muselo stát sedmdesát či osmdesát milionů korun. Zhruba před rokem začala skupina pracovat na takzvaném decentralizovaném řešení, tedy odkanalizování členité čtvrti na skále pomocí menších čističek odpadních vod a po etapách. To by bylo v konečném důsledku levnější a nebylo by nutné například rozkopat najednou všechny cesty.

Během léta by nyní měli dobrkovičtí občané spatřit na vlastní oči první plány tohoto řešení. „Přesný termín stanovený nemáme, ale chtěli bychom, aby to bylo v srpnu," dodal starosta Dalibor Carda. Projekt se musí, kromě členitého povrchu Dobrkovic a skalního podloží, vyrovnat také s tím problémem, že část obce leží naopak nízko, v záplavovém území říčky Polečnice

Stavět v záplavovém území čističku odpadních vod je příliš riskantní. Jeden z návrhů tedy pracuje s variantou, že v těchto místech vyroste přečerpávací stanice. Projektant rozdělil obec na západní a východní část, tedy domy, které stojí v těsném sousedství říčky Polečnice. Ta napáchala v těchto místech a po proudu o něco dál během povodní v roce 2002 veliké škody, větší, než Vltava v Českém Krumlově. „V těchto místech zatím kanalizaci řešit nebudeme, protože dokud se neudělají protipovodňová opatření na Polečnici, nemá cenu do svahu sahat," dodal starosta Dalibor Carda s odkazem na očekávané vybudování opěrných zdí, zpevnění břehu a prohrábku koryta.

„Zatím ještě nevíme další podrobnosti," okomentoval situaci z pohledu dobrkovických občanů Josef Fousek. V nadcházejícím týdnu by měl převzít od města první podklady a vysvětlení. K těm by měli občané zpětně předat první připomínky. Teprve poté by mělo dojít k veřejnému projednání mezi krumlovskými radními a úředníky a dobrkovickými občany.

Pokud vše projde hladce, zbývají už pak jen dvě věci. Projekt musí odsouhlasit ještě zastupitelstvo s vědomím, že náklady se budou pohybovat kolem dvaceti milionů korun. A pak bude potřeba ještě ony peníze sehnat.