Na všechna pravidla by měli v těchto dnech důkladně dbát řidiči na jihočeských silnicích.

Policisté totiž zahájili krajskou preventivní akci a rozdávají pokuty za rychlou jízdu i další přestupky, například nepřezuté pneumatiky.

Deník v terénu oslovil také řidiče a ptal se na jejich názor na kontrolní akci. Řidič Karel Matějka akci vítá. " Již dlouho jsem v terénu žádného policistu neviděl a myslím, že z tohoto důvodu se situace na silnicích začala horšit. Doufám, že tato akce pomůže ke zlepšení dopravní situace," uvedl Matějka.

Kontroly potrvají až do neděle. Jihočeský policejní mluvčí Jiří Matznerpak dnes odpoledne prozradil Deníku dílčí statistiky z kontrolní akce. Čtyři řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu, jeden pak pod vlivem drog. Zhruba tři desítky lidí se zapomněly ve voze připoutat, nebo jim chyběla dětská sedačka. "Máme také několik desítek závad na technickém stavu vozidla. Asi dvacet řidičů nemělo správné obutí," řekl Matzner s tím, že policisté stav pneumatik důkladně kontrolují.

Nejvíce přestupků však na silnicích dopravní policisté zaznamenali v souvislosti s překročením nejvyšší povolené rychlosti, jednalo se o zhruba 70 případů.