Už před tři čtvrtě rokem také zákonitě padla otázka: Co dál? Logicky z toho vyplývají totiž dvě cesty. Buď areál zvelebí město, nebo někdo jiný. A pokud nádraží město neprodá, zbývá buď pronájem, nebo vlastní peněženka.

Areál autobusového nádraží je v tuto chvíli pomyslně rozdělen zhruba na poloviny. Jednu část by si město chtělo ponechat pro vybudování nějaké podoby parkovacích ploch. Zbylá, včetně samotné budovy, teoreticky směřuje k dlouhodobému pronájmu. Komu a za jakých podmínek, je otázkou.
Tento pronájem je věcí rady města a radnice už několik měsíců odpovídá, že se připravují a dolaďují smlouvy, přesněji řečeno, že tak činí externí právník. „Právník už nám smlouvy dodal," upozornil na konci ledna Dalibor Carda (ČSSD), starosta města s tím, že smlouva byla ještě konzultována s vedením Hradce Králové, které má 
v tomto  oboru silnou zkušenost v podobě pronájmu tamního zimního stadionu. Nyní už podle jeho slov zbývá jediné – najít nájemce, který by na podmínky Krumlova přistoupil.

„Termín, kdy se tak stane, nedokáži v tuto chvíli sdělit," dodal Dalibor Carda.
Ale ani krumlovští radní nejsou nyní pravděpodobně zcela jednotní v tom, že by dlouhodobý pronájem byl tím nejlepším řešením.

Menšinové zastoupení má v radě například TOP 09, která už delší dobu hájí svůj názor, aby se zvelebení areálu ujal Českokrumlovský rozvojový fond, dceřiná společnost města.

Jak včera sdělil radní Martin Lobík (TOP 09): „Prodej autobusového nádraží jsme už od počátku viděli jako obrovskou chybu a byli jsme rádi, že se podařilo přesvědčit většinu zastupitelstva v tom směru, že se nádraží neprodalo. Z našeho pohledu by byla obrovská škoda se tohoto strategicky důležitého pozemku zbavit. My dlouhodobě prosazujeme, aby tam vznikl moderní autobusový terminál, který by zastal všechny důležité služby spojené s cestováním, tedy komfortní občerstvení, informační centrum i komfortní nastupování do autobusů. Nejlepší cestou by bylo provést změny ve vlastní režii. Tím pádem bude mít město nad tím, co v areálu nádraží vznikne, stoprocentní kontrolu,"  řekl Lobík

A nejen to. Nádraží by podle propočtů mohlo městu i vydělávat.

Jelikož o tom, jaké úkoly a směr bude městská dceřiná společnost Českokrumlovský rozvojový fond dostávat, rozhoduje rada města, ale tu mohou zaúkolovat zastupitelé, zbývá TOPce maličkost: Přesvědčit opět většinu zastupitelů.

Jak ovšem Martin Lobík dodává: „Je to čistě jen o osobních animozitách. Kdybychom k tomu přistoupili čistě pragmaticky, pak Českokrumlovský rozvojový fond  je společností, která umí rekonstruovat budovy, je dostatečně finančně silná k tomu, aby peníze na rekonstrukci sehnala a je to také společnost, která se o takto opravené budovy umí starat. Umí je pronajímat, vymýšlet různé komerční náplně. Z toho všeho logicky vyplývá, že by to tedy měl být úkol pro někoho, kdo už ve svém názvu nese, že je českokrumlovský a rozvojový."