VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pstruzi mají na vykulení tři sta stupňů

Chvalšiny – Zvláštní podívaná se včera naskytla dětem ze Základní školy ve Chvalšinách. Zašly si na exkurzi do místních sádek, kam je rybáři pozvali podívat se na umělý výtěr pstruhů duhových.

23.3.2016
SDÍLEJ:

Pstruzi mají na vykulení tři sta stupňůFoto: Ondřej Hellebrant

Činí tak každý rok. V kádích mají roztříděné pstruhy na „jikrnačky" a „mlíčáky". Jikrnačku vezmou jednu po druhé do ruky a z břicha jí do připravené nádoby opatrně vytlačí krásně žluté jikry. Když je v nádobě jiker dost, přichází na řadu „mlíčák". Jemu z těla vytlačí mlíčí přímo na jikry. Vše opatrně zamíchají brkem a odnesou do líhně. Tam, zhruba po měsíci pečlivé péče poznají, nakolik byli mlíčáci a jikrnačky úspěšní.
„Z jiker se malé rybky vykulí zhruba za takzvaných 300 denních stupňů. Každý den se vezme teplotní průměr. Změříme teplotu ráno a večer, zprůměrujeme a dostaneme kolik bylo za den stupňů. Stupně se potom sčítají až do těch tří stovek," vysvětlil Martin Vosika, vedoucí chvalšinských sádek Vojenských lesů a statků, divize Horní Planá. Do líhně rybáři nakonec přenesou zhruba 200 tisíc jiker. Ze všech se ale mladí pstruzi zdaleka nevylíhnou. „Během procesu dochází ke ztrátám a když to vyjde dobře, tak pstruhů nakonec bude polovina, ale spíše čtvrtina," řekl Martin Vosika.

Než z jiker ale budou ryby, musí se o ně rybáři starat. Líheň pstruhů ve Chvalšinách je ve zdejším kraji jedinečná. Jako jedna z mála je vyrobená ještě ze dřeva. většina ostatních líhní se již vyrábí z nerezu. „Ctíme tak tradici a navíc je to i finančně lepší. Jednou za deset let si prostě necháme vyrobit novou ze dřeva a máme zase klid," dodal Martin Vosika.

Každý den rybáři do líhně chodí, jikry prohlížejí a ty neoplodněné z líhně vyndavají. Neoplodněné jikry zbělají, zatímco oplodněné jsou sytě žluté. „Jikry teď budeme hlídat, čistit a zajišťovat jim stálý průtok vody," vysvětlil Martin Vosika. „Až se plůdek vykulí, přemístíme ho do dřevěných nádob. Tady se naučí plavat proti proudu a přijímat potravu. A až pstroužek víc povyroste, přendáme ho z líhně do žlabů na sádkách."

Autor: Ondřej Hellebrant

Místo události:
23.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Otáčivé hlediště v Krumlově získalo další tři roky

Jiří Fröhlich
DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Největší rybu závodů ulovil vítěz Zdeněk Jány

Bujanov – Sedmadvacet závodníků se zapojilo do Již 7. rybářských závodů v Bujanově na rybníku Přibyslav.

Sezona divizního Slavoje pod drobnohledem

Český Krumlov – Týmové a hráčské statistiky FK Slavoj Český Krumlov, který v mistrovské sezoně 2016/17 obsadil v konečném účtování divizní skupiny A třinácté místo.

Ve Větřní jsou na koupací sezónu připraveni

Větřní – Úřad novopečeného města připravil dětem i dospělým na začátku prázdnin velkolepý dárek. Otevírá nově zrekonstruované koupaliště.

Hořelo na vyhlídce a na skládce odpadu

Českokrumlovsko - Pamatujte, že kvůli suchu panuje nyní značné nebezpečí vzniku požárů.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies