Celkem 96 kusů drůbeže (61 slepic a 35 kachen) muselo být včera dopoledne utraceno chovateli v Libějovicích na Vodňansku z důvodu nákazy ptačí chřipkou.

Výskyt nemoci potvrdili veterináři v pondělí odpoledne jako sedmé ohnisko onemocnění v republice.„V pondělí večer jsme vydali mimořádné opatření pro místního chovatele a nařízení Státní veterinární správy, kde jsou stanoveny ochranné pásmo a pásmo dozoru," uvedl ředitel Krajské veterinární správy František Kouba.

Obec Libějovice se postavila k výskytu nemoci čelem a začala situaci řešit. „Průběžně informujeme obyvatele. Hned, jak jsme večer zprávu o výskytu ptačí chřipky obdrželi, dali jsme ji na obecní web. Měli jsme poradu s Krajskou veterinární správou a bylo nám řečeno, že pokud budou mít lidé chovy uzavřené, aby zvířata nepřišla do styku s přírodou, nemusí dojít k plošnému vybíjení. Vyrábíme letáky, bude probíhat sčítání podle státního nařízení, pořizujeme nádoby na případné uhynulé kusy," vyjmenoval opatření starosta Libějovic Jan Chrt.

Samotné utracení zvířat zajišťovali hasiči ze Strakonic a Vodňan pod dohledem veterinární správy a policie. „Pomáhali jsme s odchytem drůbeže, která byla humánním způsobem, tedy pomocí injekce, usmrcena. Což znamená, že zvíře netrpí," řekl řídící důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Milan Raba. Chov byl zlikvidován během dvou hodin a odvezen asanačním podnikem. Následovala asanace celého prostředí autorizovanou firmou. „Poté budeme moci ohnisko odhlásit a prokázat, že nákaza byla zdolána," dodal František Kouba.

S chovatelem se Deníku spojit nepodařilo, podle slov zástupců hasičů i veterinářů se choval velmi zodpovědně, i když mu zvířat bylo líto. Zůstali mu holubi, kteří jsou uzavřeni v holubníku, a papoušci.
V blízkosti Libějovic je společnost Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert, která je největším dodavatelem drůbežího masa v ČR. „Z nového ohniska ptačí chřipky nezpracováváme žádná kuřata. Jsme v kontaktu s veterináři a řešíme další kroky. V tuto chvíli zřejmě dojde ke zpřísnění dezinfekčních opatření. Všechna nákladní auta na příjezdu i na odjezdu projdou dezinfekcí," ujišťuje mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka.

Za vybité kusy mohou chovatelé dostat náhradu, o niž musí požádat do šesti týdnů od utracení zvířat.

Zásady prevence před ptačí chřipkou- Ideální je drůbež chovat v uzavřených objektech a chránit ji před kontaktem s volně žijícím ptactvem.
- Slepice, kohouty a krůty nedržet společně s vodní drůbeží.
- Krmivo a vodu umístit uvnitř budovy, v krajním případě pod přístřeškem.
- Pokud možno zamezit pobytu na vodních plochách, kde jsou i volně žijící vodní ptáci.
- Nenapájet neošetřenou vodou z povrchových vodních nádrží, ke kterým mají přístup volně žijící ptáci.
- Venkovní vodní nádrže dle možností chránit před volně žijícími ptáky (sítě, ploty, zábrany).
- Využít plašičů, např. siluetu nebo maketu dravce.
- Oznámit zvýšený úhyn, onemocnění nebo změnu chování ptáků veterináři.
- Nekrmit zvířata masem uhynulých ptáků.