Cyklisté a jezdci na in-line bruslích tak budou odkloněni z frekventované silnice první třídy a zároveň si naplno užijí nový pohled na lipenské jezero. Aby toho nebylo málo, město se rozhodlo na práce okamžitě navázat stavbou dalšího úseku cyklotrasy, který povede až do osady Hory. Původně se mělo jednat o druhou etapu celého projektu, ale nakonec došlo k propojení do etapy jedné. Termín dokončení tedy bude o několik málo měsíců posunut. „První etapa měla být podle původních plánů hotová už v září. Tím, že jsme obě etapy spojili, bude kompletní trasa dokončena až v listopadu," zmínil starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Celkově bude cyklostezka dlouhá 5,5 kilometru. „Dotační podpora na celou akci se vyšplhala až do výše 88 procent. Na první etapu jsme získali peníze z příhraničního programu Evropské územní spolupráce Rakousko – Česká republika. Na druhou pak z Regionálního operačního programu Jihozápad," zmínil hornoplánský starosta.

Momentálně město připravuje územní rozhodnutí ještě pro další etapu, která by vedla od pláže mlékárenskou zátokou na Jenišov. „Do budoucna bychom také chtěli stezku z Bližší Lhoty do Nové Pece. Vznikl by tak takzvaný horní lipenský okruh, který by byl dlouhý zhruba 15 kilometrů," dodal Jiří Hůlka.

Cyklisté mají z plánů Hornoplánských radost. „Horní Planá je krásná. Síť cyklostezek si zaslouží. Hlavně cyklisté zmizí ze silnice, což jistě ocení všichni," zmínil Jiří Šíma z Českého Krumlova, který letos Horní Planou navštívil jako turista.