Šťavnatá rajčata, vajíčka od doma chovaných slepic anebo třeba pivo uvařené podle rodinného receptu by si mohli už brzy koupit lidé ve Velešíně.

Představitelé města se totiž chtějí svézt na vlně popularity takzvaných farmářských trhů, které ovládly už mnoho českých měst. Jejich smyslem je dát zemědělcům možnost přijít na trh se svými produkty a lidem nabídnout příležitost k poklidnému nákupu kvalitních, tradičních českých potravin.

Podle místostarosty Velešína Jiřího Růžičky, který tento záměr nyní předložil k promyšlení zastupitelům, jsou farmářské trhy další cestou, jak do města přilákat obyvatele okolních obcí. „Na příkladu našeho digitalizovaného kina se ukazuje, že nabídneme–li něco nového, přiláká to do Velešína i lidi z okolí. A farmářské trhy tu ještě nikdo nepořádá,“ zmínil.

Ten zároveň popsal princip organizace takových trhů. „Existují specializovaná sdružení prvovýrobců, která bychom mohli oslovit, a ona by nám dala seznam farmářů, kteří by u nás své zboží mohli prodávat. Vedle toho bychom samozřejmě dali šanci i místním zemědělcům či chovatelům,“ prozradil Jiří Růžička s tím, že právě oni by zákazníkům jistě měli co nabídnout. „Vím třeba o chovateli křepelek, který by mohl dodávat křepelčí vejce,“ naznačil.

Nové myšlence fandí i velešínský soukromý zemědělec Pavel Rouha, přestože on sám by možnosti prodávat na trhu své zboží nevyužil.

„Mléko prodávám přímo do mlékárny a slepice už mám jen pro vlastní potřebu. Ale je to určitě dobrá myšlenka, jen by chtělo vyzkoušet, zda by o nákupy na takovém tržišti měli lidé zájem,“ uvedl Pavel Rouha.

Podle Jiřího Růžičky by bylo možné trhy zpočátku pořádat souběžně s dalšími, již tradičními akcemi, které už si své pravidelné návštěvníky našly. A pokud by si trhy místní obyvatelé i lidé z okolí oblíbili, mohly by se konat třeba každý týden.

Jen zbývá vyřešit otázku, kde by farmáři mohli své zboží nabízet. „Jako jedna z možností se nabízí prostranství kolem bývalého kostela sv. Filipa a Jakuba, jehož rekonstrukce bude ještě letos dokončena,“ naznačil Jiří Růžička.

Další možností by podle něj mohl být například areál autobusového nádraží, kde by se ale trhy zřejmě mohly konat jen v neděli, kdy sem nepřijíždí tolik autobusů.