Zda má Krumlov nějakou naději na venkovní plovárnu, na to jsme se zeptali ředitele obecně prospěšné společnosti Pro Sport Martina Tomky.

„Už deset let se snažím tuto otázku každoročně otevírat a myslím, že nyní se o tom konečně začíná mluvit intenzivněji,“ konstatuje s tím, že on sám je příznivcem řešení napasovaného na občana Krumlova a ne nějakých velkých staveb, které by neúměrně zatížily městský rozpočet. V minulosti bylo založeno už několik komisí, které se měly tématem zaobírat.

Existenci těchto komisí ale limitovaly změny politického spektra či vedení města. Návrhů bylo mnoho, od zboření současného krytého bazénu a postavení nového akvacentra zcela jinde, přes megalomanské projekty, až po zmíněnou menší variantu. Jak uvedl Martin Tomka, nyní se ale patrně blýská na lepší časy.

„Na podzim loňského roku jsem představil českokrumlovskému investičnímu odboru Radka Steinhaizla původně z Prachaticka, který léta dělal šéfa Aquapalace v Praze a dnes pomáhá bazénům s rekonstrukcemi přístavbami a jinými řešeními. V Prachaticích se takový projekt díky němu již narodil,“ vysvětluje Martin Tomka. „Nyní funguje komise při radě města, do které vstoupil i místostarosta Josef Hermann, což kvituji, protože si myslím, že jde o člověka, který má tah na branku,“ dodává s tím, že komise se již přesvědčila o skutečných kvalitách zmíněného odborníka a pověřila jej vytvořením prvních studií.

Podle Martina Tomky by se dala budoucí výstavba venkovní plovárny spojit s rekonstrukcí krytého bazénu. „Doporučil bych vše rozdělit do tří etap, protože šedesát miliónů najednou asi mít nikdy nebudeme. Nejdříve by bylo třeba zrekonstruovat stávající barák, aby nám nespadl. Ve druhé etapě bych se přimlouval za přístavbu velness, což by přineslo i nové klienty a finance - a následně na to postavit ve třetí etapě venkovní bazén. Oproti Prachaticím máme výhodu, že bychom jej mohli vybudovat hned u současné plovárny, což by propojením technologií, prostor i lidského potenciálu přineslo úspory.“ dodává Martin Tomka.

Předběžné propočty hovoří o tom, že provoz této varianty by zatížil městský rozpočet zhruba jedním miliónem korun ročně.