Místem slavnostního setkání a předání pamětních listů se stala obřadní síň v bývalém kostele sv. Filipa a Jakuba. Jednotlivé děti byly oceněny za úspěchy sportovní, hudební, studijní, ale i tehdy, když se vyznamenali i v úplně jiné oblasti. Například při poskytnutí první pomoci. Za to byl vyzdvižen počin jedenáctileté Lucie Křížové z Prostředních Svinců a 5.A, když zajistila pomoc pro zraněnou babičku.

„Pomohla jsem svojí babičce,“ upřesnila. „Asi před čtrnácti dny jsme jeli na kole Šumavou a právě jsme mířili na oběd, když v tom babičce vlétla do pusy vosa.“ V důsledku toho babička i s kolem spadla a zranila se. „Způsobila si otevřenou zlomeninu nohy,“ vyprávěla Lucka. „Snažila jsem se babičce pomoci a zvednout jí nohu nahoru, aby jí krev tolik netekla. Pak k nám přijel pán s obvazy, zranění jsme jí obvázali, ale ještě předtím jsem zavolala záchranku.“ Někdo na to, jak se Lucka příkladně zachovala, upozornil pedagogy ve škole a tak při čtvrtečním předání ocenění nemohla chybět.

Zato chyběla Veronika Chalupová, žákyně 8.A, která má na svém kontě 1. místo v okresním Poháru rozhlasu, 8. místo v kraji na letní olympijské olympiádě, kde získala dvakrát stříbro a jednou bronz. Právě totiž reprezentovala školu a Velešín na celostátních Letních olympijských hrách v Brně. „Veronika běhá a skáče do výšky i do dálky a je držitelkou rekordu školy za mladší žákyně. Ten rekord asi bude dlouho držet, protože nejenom že závodí za školu, ale působí také v atletickém oddílu v Českých Budějovicích,“ řekl zástupce ředitele Zdeněk Vaclík. „Takže tréninku opravdu věnuje hodně času a jsme rádi, že Veroniku škola má.“

Úspěšné děti nevelkou obřadní síň zcela zaplnily. „Bylo jich víc, takže jsme museli žáky ještě obzvlášť vybírat, čili toto je třicet nejlepších dětí z těch nejlepších žáků,“ doplnil ředitel školy Jan Kopřiva. „Toto ocenění pořádáme podruhé, takže už je to tradice,“ řekl s úsměvem. „Děti obdržely pamětní list a drobný dárek od pana starosty. Je dobře děti, které si to zaslouží, pochválit, vyzdvihnout.“

Ocenění žáci: Filip Křivan, Ema Korbelová, Eva Kostohryzová, Simon Přibyl, Barbora Filausová, Daniel Biňovský, Jan Boleček, Tereza Pöschelová, Kateřina Korbelová, Lucie Křížová, Jáchym Stehlík, Martin Banachevič, Eliška Řihoutová, Johana Stehlíková, Filip Hošek, Veronika Tůmová, Jana Filausová, Eliška Filausová, Veronika Chalupová, Veronika Adámková, Vojtěch Ondřich, Natálie Langweilová, Jiří Banachevič, Jan Bůžek, Markéta Polášková, Veronika Votíková, Jakub Šítal, Stanislav Tůma, Kristýna Tlapová a Ondřej Tomášek.

Do Základní školy Velešín dochází momentálně 415 žáků. V pátek slavnostně obdrží ve velešínském kině závěrečné vysvědčení 40 deváťáků školy.