V pondělí projednávali českokrumlovští radní nové zadání územního plánu města. V něm se objeví i návrh na řešení nového zázemí divadelníků, které potřebují ke svým představením na otáčivém hledišti. Jak potvrdil Dalibor Carda, starosta Českého Krumlova, tento návrh by měli radní předložit ke schválení krumlovským zastupitelům ještě na konci srpna.

To nebude ke konci prázdnin zdaleka vše, co se má ohledně točny udát. „Rada Českých Budějovic mě požádala o přítomnost na jejím jednání, abych osvětlil postup Českého Krumlova ohledně územního plánu a umístění nového zázemí točny," doplnil Dalibor Carda s tím, že k budějovickým radním zasedne k jednomu stolu ve středu.

Důvod těchto změn je jasný, Národní památkový ústav potřebuje do budoucna zrestaurovat letohrádek Bellarie, který jako své zázemí doposud divadelníci využívali. V dalších letech má navíc z Bellarie vzniknout samostatná prohlídková trasa zámku.

A budoucnost umístění samotné točny? Své by k tomu měli říct experti z UNESCO, jejichž návštěva a pozvání byly naplánované na přelom srpna a září. Více včera doplnil českobudějovický magistrát. „Stále přitom vycházíme z jejího zachování přímo v zámecké zahradě," uvedl náměstek primátora Miroslav Joch.

„Protože ale nájemní smlouva s Národním památkovým ústavem končí v roce 2015, požádalo město České Budějovice o její prodloužení až do 31. prosince 2020. Nový projekt počítá s demontovatelným hledištěm, i s tím, že divadlo opustí prostory letohrádku Bellarie a zázemí pro herce i hudebníky bude v zámecké jízdárně. Pro objekt skladu by měl být využit jižní pozemek za zdí zahrady."
Podle něj tady předkládaná koncepce naráží na územní plán Českého Krumlova. Proto se středečního jednání rady zúčastní i krumlovský starosta Dalibor Carda.