Jak už deník informoval (10. června 2012), sami občané už se v několika případech začali obracet na zastupitele, aby se současným stavem pořádku ve městě začali, lidově řečeno, něco dělat.

Terčem kritiky se stávají především partičky mladých lidí popíjejících na veřejnosti alkohol, žadonících na kolemjdoucích peníze, ať už to je v lokalitě u nádraží nebo v centru a další výtržnosti včetně rvaček v nočních hodinách. Zvýšená vlna kritiky v poslední době míří od některých Krumlováků také k některým členům zdejší romské komunity. Zvláště po incidentu na náměstí v nočních hodinách z osmého na devátého června. Podle očitých svědků, z toho i jednoho z radních Martina Lobíka, se tu výtržností a rvačky zúčastnila zhruba desítka Romů. Při žádosti Deníku o potvrzení této situace ale policejní mluvčí Milan Bajcura odmítl specifikovat přítomnost jakékoliv národnostní menšiny.

V ostré diskusi se připojili také někteří čtenáři internetové verze Českokrumlovského deníku. Ti reagovali na situaci v dalších částech města.
„Chtěl bych upozornit, že tento problém není jen na nádraží. Také na Plešivci se bojíme pustit děti samotné ven. Partičky postávající, křičící a dělající nepořádek okolo domů nad hřištěm o něčem svědčí," sdělil mimo jiné čtenář Jirka. Radnice tedy bude muset zareagovat, i když se vyhlášky teprve tvoří .

„Reagujeme tím na zápisy  městské i státní policie, podněty občanů i vlastní zkušenosti," okomentovala včera situaci místostarostka Jitka Zikmundová. V pondělí se  konalo takzvané první čtení nově chystané vyhlášky.

Právě alkohol je v historickém centru Českého Krumlova dostupný prakticky dvacet čtyři hodin denně. Ale všechna případná navrhovaná omezení si podle radnice vyžadují hlavně konzultaci s právníky. To by měly obstarat dny následující. Vykonzultované priority pak chtějí radní předložit devátého července. Teprve poté, pokud bude vyhláška opravdu připravena, je možné ji předložit k odsouhlasení zastupitelům. Ti ale v červenci nezasedají, takže nejdříve  k tomu dojde v srpnu.  Pokud by nebylo svoláno zasedání mimořádné.
Co je v tuto chvíli nejdůležitější vyhláškami podchytit?

Podle velitele strážníků především právě žebrání a alkohol. „Snad zregulujeme i provozní dobu některých restaurací, které mívají otevřeno až do ranních hodin. Dále doufám zregulujeme i konzumaci alkoholu na veřejnosti," naznačil včera Jan Šítal. Výtržnosti a rvačky už ale vyhlášky nevyřeší. Ty si vyžadují stále trvající požadavek na razantnější postup policie.