Bazalka, máta, tymián, rozmarýn nebo třeba oregano. To všechno jsou bylinky, které mají v kuchyni bezpočet využití. Pěstovat se dají i doma na okenním parapetu, tedy alespoň pokud jim člověk věnuje potřebnou péči.

„Jako všechny rostliny potřebují bylinky vysokou vzdušnou vlhkost, která v bytě téměř chybí. Je tedy důležité je pravidelně rosit a zalévat. To ovšem s mírou, pokud se bylinky přemokří, tak ztrácejí svou sílu. Je také potřeba dávat si velký pozor na silné jarní a letní slunce, obzvlášť na okně, protože bylinky se snadno spálí. Ideální je polostín,“ radí zahradník Martin Charvát.

Nadcházející změny v dopravním značení v centru Jindřichova Hradce.
V centru Hradce se změní dopravní značky

Velký pozor je podle jeho slov potřeba dávat na to, jakým způsobem se bylinky sklízejí a zařezávají. „Hlavní je provádět to pravidelně. Pažitka se může řezat až dole u země, u bazalky obíráme listy a případně zastřiháváme stonky, aby nerostla moc vysoko. Tymián s rozmarýnem řežeme do kulatějších tvarů. Z petržele obereme větší listy a dáváme pozor na to, aby srdíčko zůstalo. Naopak máta se musí probírat hodně, i se stonky, ze kterých pak sebereme lístky,“ radí.


Bylinky v domácím prostředí je ideální sázet do hotového zakoupeného substrátu. Lidé se také nemusí bát je doma na okně přihnojit, ať už hnojivovými tyčinkami, nebo třeba kapkami hnojiva.