Velešínská Střední odborná škola strojní a elektrotechnická byla i včera stále zahalena lešením a bude tomu tak nejméně do poloviny září. Podle ředitele Milana Timka má vedení školy od Ministerstva školství povolení zahájit nový školní rok až od 15. září. I když je v tuto chvíli velice pravděpodobné, že ani po tomto datu lešení a řemeslníci z areálu nezmizí. Vyučování ale za dva týdny začne tak, jako tak, ujišťuje vedení školy.

Došlo tady totiž na dlouho očekávané zateplování celého areálu. Jak včera upřesnil Milan Timko, zateplují se všechny čtyři budovy, spojovací chodby a mění všechna okna a dveře.

„Podle mých informací je to největší investiční akce Jihočeského kraje v letošním roce, vše bude stát 36 milionů korun," shrnul Milan Timko s tím, že práce začaly vyklízením objektu týden před koncem školního roku. Finančně je to sice lidově řečeno velká rána, ale podle propočtů by se peníze měly zhruba po pěti letech provozu vracet, především díky úsporám za energie.

Už během letošního roku přešla škola na nový systém vytápění, což je trend, který není výjimkou. Podobně tomu učinili před časem například v Loučovicích a nyní se k tomu chystá i českokrumlovská škola Za Nádražím.

První školní den si tedy studenti Střední odborné školy strojní a elektrotechnické užijí až za dva týdny, ovšem bude jich na to hodně. V ten den by mělo do učeben nastoupit včetně prvních ročníků 388 dětí. „Otevíráme šest nových prvních tříd, celkově budeme mít o osmdesát dětí víc, než vloni," shrnul Milan Timko. On a někteří jeho kolegové si ale letošních prázdnin prakticky vůbec neužili, podstatnou část z nich totiž ukrojily povinnosti spojené s modernizací areálu.