Nervozita, stres, pocity úlevy. Přesně to zažívali tento týden žáci učebního oboru kuchař – číšník Střední odborné školy Zdravotnické a Středního odborného učiliště Český Krumlov. Naplno vypukly závěrečné zkoušky. Nyní mají v zádech zkoušky praktické.
„Měli jsme tu zatím jednu slabší žákyni, ale uspěli všichni. Praktická zkouška je u žáků nejoblíbenější. Za ty tři roky to už mají přece jenom ohmatané. Například písemná zkouška je pro ně složitější,“ řekla učitelka odborných předmětů Jiřina Kozáková, která včera zkoušela poslední tři žákyně.
Silvestr není oblíbený
Praktická zkouška je složená ze dvou částí – z vaření v kuchyni a z obsluhy. Zkoušení například musejí dát dohromady hostinu, což zahrnuje několikadenní přípravu. Paradoxně nemají podle Kozákové rádi organizování silvestrovského posezení či dětského dne. „Silvestr vypadá jednoduše, ale není tomu tak. Musí zahrnout námět na další večeři, aby hosté vydrželi až do konce. Také den dětí není příliš oblíbený. Dávají se jim nealkoholické nápoje a musí se zohledňovat, že děti toho příliš nesní, tak aby nebyly přejedené a nebylo jim špatně,“ vysvětlila Kozáková. Nejvíce jim vyhovují valentýnské, svatební či rybářské hostiny. Právě rybářskou si vytáhla Helena Gažáková z Frymburku.
"Na legendě jsem pracovala čtrnáct dní. Jsou v ní zahrnuté všechny detaily kolem hostiny. Samozřejmě začneme samotnou objednávkou. Tu si sami vymyslíme. Pak musíme dát dohromady pracovní příkazy na plac, technologické postupy, kalkulace. Není to nejjednodušší,“ řekla Gažáková. I když své tříleté studium v těchto týdnech končí, do práce se ještě nechystá. Hodlá pokračovat v nástavbě, aby si udělala maturitu. „Na nástavbu jdou většinou všichni. Maturita je důležitá,“ dodala ředitelka školy Martina Kokořová.