V největší míře za těmi zraněními vězel alkohol nebo jiné omamné látky. „Nejčastěji to byly odřeniny, puchýře, řezné ranky i větší řezné rány, také vykloubené a podvrtnuté kotníky,“ sdělil koordinátor zdravotní služby Pavel Fošum.

Návštěvníci si slavnosti růže skvěle užili.
Slavnosti pětilisté růže: Úsilí stovek lidí se zúročilo. Byl to úspěch

Rovněž ale jeden vážný úraz. To když si v parku mladý, sportovně vypadající muž posilněn alkoholem usmyslel, že udělá salto. Nevyšlo mu to, jak si představoval a zdravotníci k němu volali záchranku s podezřením na poškození obratle v bederní části páteře. „I tady hrál úlohu alkohol a jiné omamné látky,“ konstatoval Pavel Fošum. „Navíc museli členové hlídky Českého červeného kříže a posléze i zdravotníci záchranky čelit jeho hodně agresivní opilé kamarádce.“

Zdravotníci se také zabývali podezřením na zánět slepého střeva u osoby do 15 let věku. Když otec dostal potomka mimo město, kam chtěli volat záchranku, otec ošetření odmítl.

Střípky ze sobotní noci Slavností pětilisté růže v Českém Krumlově.
OBRAZEM: Sobotní noc v Českém Krumlově zakončil velkolepý ohňostroj

Z bolesti na prsou jiné osoby u jedné z bran, kam zdravotníci dorazili i s defibrilátorem, se posléze vyklubala intoxikace. „Zkrátka ten dotyčný byl pořádně opilý,“ shrnul srozumitelně Pavel Fošum a doplnil další postřeh. „Zhruba z jedné třetiny jsme při ošetření využívali jiný jazyk než češtinu. Zatímco dřív se cizinci našemu ošetření dost bránili, letos nás už vyhledávali sami. Mluvili jsme s nimi německy, anglicky, ale asijsky ne…,“ dodal koordinátor s úsměvem.

Policejní pyrotechnici odpálili starou munici.
Boletickem zaznělo pět detonací