Prezidentem je jakýsi Vadim Krasnoselskij, ale to je jedno, protože Podněstří ani jejího prezidenta nikdo neuznává. Tedy s výjimkou Ruska.A to přesto, že Podněstří už existuje třicet let, kdy se za pomoci Moskvy a jeho vojáků odtrhlo od Moldávie.

Za ruské peníze také od té doby vegetuje. Nijak skvěle, protože oficiální HDP na hlavu je asi dva tisíce dolarů. Neoficiální bude asi o něco větší, protože velkou část ekonomiky má v rukou místní mafie, která jak známo své příjmy nevykazuje a daně neplatí.

Co dělat, aby to Lukašenkova diktatura nakonec neustála

Obyvatelé Podněstří sice třou bídu s nouzí, ale zato mají před budovou vlády v Tiraspolu obřího Lenina, vlajku podobnou té sovětské, rudou se srpem a kladivem. A i celkově je Podněstří jedním velkým postsovětským skazenem.

V něco podobného jako Podněstří se středeční polotajnou inaugurací Alexandra Lukašenka začalo měnit Bělorusko. Evropská unie a mnohé další západní země včera prohlásily, že Lukašenka za hlavu Běloruska ani přes inauguraci neuznávají.

Litva šla dokonce tak daleko, že za hlavu Běloruska oficiálně bere hlavní opoziční soupeřku Lukašenka Svjatlanu Cichanouskou. Ta měla podle většiny nezávislých odhadů zvítězit v srpnových, režimem brutálně zmanipulovaných prezidentských volbách.

Polsku povládne koalice, nebo Kaczynski ztratí moc

Volbách, jejichž vítězem se v rozporu s realitou vyhlásil právě Lukašenko. Podobně jako vládci Podněstří dostal i Lukašenko od Ruska obří půjčku, aby jeho režim ekonomicky přežil.

Zdá se, že přes hrdinství Bělorusů, kteří už dva měsíce přes represe v obřích počtech proti Lukašenkovi demonstrují, se režim nejméně dočasně udrží. Ovšem za cenu, že se z Běloruska stane takové další, trochu větší Podněstří.