Němka Sopha Schollová byla studentkou, když se postavila proti nacistické diktatuře a válce, kterou rozpoutala. Se skupinou Bílá růže vytiskla tisíce letáků proti válce i proti pronásledování Židů. Zpočátku sice podlehla nacistické propagandě, křesťanská víra i rodina ji ale dovedly k odporu proti režimu. Po odhalení v roce 1943 byla v 21 letech popravena.

Protest ruské novinářky a televizní produkční Mariny Ovsjannikovové během živého vysílání ruské televize, 14. března 2022
Ruská novinářka dostala od soudu pokutu. Svět si všímá její odvahy

Ruská novinářka Marina Ovsjannikovová televize Rossija je takovou Sophií Schollovou dnešního Ruska. I ona putinovskému režimu věřila a prací ve státní televizi se podílela na jeho propagandě. Omluvila se za to a pak se jí do hlavních zpráv hlavní ruské televize podařilo propašovat transparent proti válce a lživé státní propagandě. Byla zatčena a bleskově odsouzena, zatím k pokutě.

Za odpor proti válce se v Rusku mezi civilisty zatím nepopravuje. Postavit se proti režimu ale má následky a to i v podobě vězení. Po Sophii Schollové se dnes jmenují v Německu školy. Po Ovsjannikovové a dalších ruských odpůrcích putinovské války snad jednou v Rusku také.