To však, že byl vynesen, je jednoznačně dobře. Ne proto, že dal za pravdu podnikatelům, kteří by raději otevřeli dřív. Najevo se vyloupla skvělá věc: I v krizi je nutno dodržovat pravidla. Vláda si nemůže dělat mírnyxtýrnyx co se jí zamane, nad ní je zákon.

Babišovo čtení nálad

Verdikt však rovnou neznamená, že vládní opatření byla chaotická a nerespektovala pandemický plán, jak se praví v žalobě. Jejich krátkodobé výsledky jsou totiž excelentní. Epidemie se šíří pomaleji než předvídaly nejoptimističtější scénáře. A co je opravdu důležité: zdravotnictví má kapacitu, aby pomáhalo všem vážně nemocným a počet fatálních případů patří k nejnižším na světě.

Soudní rozhodnutí je už teď propíráno politicky. Opozice právem předběžně fackuje vládu. Vládní zastánci nouzového stavu vítězí nad nezastánci – jinak to přeci nejde. A podnikatelé dostali dobrý důvod, proč žalovat stát o ušlý zisk.

Hádejme se, ale jde o čas

Podstatné však je, aby byl rozsudek po všem tom kočkování využit pozitivně. Vláda dostala příležitost nejen napravit formální náležitosti, ale přehodnotit harmonogram uvolňování zákazů. Chování nového koronaviru sice neznají ani nejgeniálnější vědci. Nejnovější data však ukazují, že normální život by mohl být do Česka vpuštěn o něco rychleji.