Volnočasové aktivity a turismus tvoří jednu z devíti skupin ukazatelů, které autoři výzkumu hodnotili. „Možnosti, kam lidé mohou jít v blízkosti svého bydliště za kulturou nebo sportem, určitě patří k zásadním součástem toho, jak vnímáme kvalitu místa, v němž žijeme,“ je přesvědčen ředitel projektu David Pavlát.

„Obyvatelé Olomouckého kraje mohou v přepočtu na tisíc obyvatel využít nejvíce nejrůznějších sportovních klubů, celorepublikově nadprůměrná je tu také návštěvnost vzdělávacích kurzů i kulturních a zábavních akcí, výstav a expozic v muzeích a galeriích,“ vyjmenovává Pavlát důvody, které Olomoucko vynesly až na vrchol.

Na druhém místě skončil s minimálním odstupem Královéhradecký kraj. I tady lidé chodí hodně do knihoven, navíc se hojně účastní vzdělávacích kurzů. Mezi tisícovkou obyvatel Královéhradecka je průměrně více než 21 členů Sokola, což je nejvyšší podíl v republice. Bronz patří Vysočině, například díky tomu, že zde lidé s oblibou chodí do muzeí a galerií.

Praha (ilustrační snímek)
V Praze je opravdu blaze. Žebříček Místo pro život 2022 ovládlo hlavní město

Na opačném konci žebříčku skončil severozápad Čech. Na Ústecku lidé chodí zřídka do knihoven, obyvatelé Karlovarska zase neláká Sokol, sportovní kluby, kulturní akce na hradech a zámcích ani vzdělávací kurzy.

Již dvanáctý ročník srovnávacího výzkumu Místo pro život, jehož je Deník mediálním partnerem, hodnotí kvalitu života v jednotlivých krajích a v Praze. Projekt srovnává desítky statistických ukazatelů. Součástí hodnocení je také dotazníkové šetření mezi obyvateli jednotlivých krajů zaměřené na spokojenost s životními podmínkami. Kategorie Volnočasové aktivity a turismus se do projektu vrátila po roční pauze vynucené pandemií koronaviru.