Počet cestujících se v dopravě spolu se zpřísňováním vládních koronavirových opatření každým týdnem snižuje. České dráhy evidují nejvýraznější úbytek během víkendového provozu, například Arriva pak kvůli omezení škol zase v ranních a odpoledních hodinách pracovních dnů.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Vláda vydala nová opatření: Zavřela školy, restaurace. Změny u roušek i alkoholu

Méně cestujících však jezdí v posledních dnech i večer, kdy se projevuje zavření restaurací a kulturních podniků. Dopravci navíc upozorňují, že s ohlášením dalších omezení bude pokles dál pokračovat. Tak razantní úbytek jako na jaře by však nastat zatím neměl.

Dopravci proto plánují postupné omezování některých spojů. "Monitorujeme aktuální vytíženost spojů a jednáme s objednateli ohledně dalšího postupu," řekla ČTK mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Státní dopravce zatím omezil několik komerčních spojů, případně je nahradil jinými. Po dohodě s ministerstvem dopravy pak zkrátil řadu dalších vlaků o jeden až dva vozy.

Doručovatelka České pošty vkládá do schránek balíčky s rouškami, 15. září 2020 v Praze
Roušky a respirátory dostanou také invalidní důchodci. Doručí je Česká pošta

RegioJet chce podle mluvčího Aleše Ondrůje zachovat co největší rozsah provozu, i přesto však v následujících dnech některé spoje omezí. Mělo by jít zejména o spoje v okrajových částech dne. Dopravce očekává, že s dalším zpřísňováním opatření bude i klesat počet cestujících.

Bezpečnostní opatření

Arriva chystá omezení především komerčních autobusových linek. První změny na linkách z Teplic do Prahy a mezi Olomoucí, Přerovem a Brnem udělá ve středu. Reaguje tak na zavření škol a úbytek cestujících studentů. O linkách objednávaných státem nebo kraji rozhodnou úřady, podle mluvčího Jana Holuba však bude především záležet na dalším vývoji situace.

Péče o pacienta s koronavirem - ilustrační foto.
Nakažených zdravotníků přibývá. Za poslední týden je jich téměř dvojnásobek

Všichni dopravci se zároveň snaží udržet zájem cestujících pomocí bezpečnostních opatření ve vozech. Pokračují tak v pravidelném čištění a dezinfikování vlaků a autobusů.