Slavnostní pásku přestřihli v pátek starosta Hukvald Luděk Bujnošek společně s místostarostkou Ivanou Hrčkovou.

„Když jsem viděl expozici poprvé zaujala mě kromě hradů i dřevěná stavba uprostřed, která je vyrobena bez hřebíků a šroubů, vše je pospojováno starým způsobem prostřednictvím klínů. Celkově jsem z expozice nadšený a moc se mi líbí,“ uvedl Luděk Bujnošek, starosta.

Závod Běhej lesy v Bílé se vydařil. Foto: archiv pořadatelů
S Běhej lesy vyběhl z Bílé v Beskydech i zpěvák Mišík. Běžci pomohli Karolince

Zemi hradů dominují modely Karla Lhotského, modeláře ze Smolné u Jevíčka, který nejprve vyráběl vzdušné koráby, pak přešel na železnice a v roce 2013 se pustil do stavění zmenšenin středověkých hradů a vesnic. Jeho modely jsou dotaženy do nejmenších detailů a chválí je i památkáři a historici. Model fiktivního hradu z přelomu 14. a 15. století s obytnou věží vyráběl čtyři roky a odpracoval na něm 2 200 hodin. Od volné tvorby pak autor přešel k modelům skutečných staveb, které jsou k vidění právě v Hukvaldech.

„Měli jsme obrovské štěstí na modeláře, vystřihovánky máme od pana Vyškovského, který dělal modely do časopisu ABC, ale jádrem celé expozice jsou unikátní modely Karla Lhotského, které jsou vymodelovány do naprostých detailů,“ uvedl Miroslav Bitter, jež byl iniciátorem a následně realizátorem vzniku expozice Země hradů.

Lidé užívající si víkend v Komenského sadech a u řeky Ostravice, 1. srpna 2020.
PODÍVEJTE SE: Takto tráví léto Ostravané. Rušno bylo o víkendu hlavně u řeky

V Zemi hradů návštěvníky okouzlí papírové modely hradů a zámků od Josefa Koudelky, soubor modelů Karla Lhotského nebo rekonstrukce hradů a zámků od Rostislava Vojkovského. Lidé ocení i interaktivní prvky, seznámí se s historií hradů Lašské a Moravské brány a k vidění je i sbírka archeologických nálezů z hradu Hukvaldy.