Pomyslný trojúhelník tvořený západočeskými Františkovými a Mariánskými Lázněmi s Karlovými Vary vyplněný Slavkovským lesem srší klidem a pohodou. Svoje si tu najdou i sportovci. Přečtete si sedm tipů Deníku na místa, která nesmíte minout.

1. Slavkovský les

Chráněná krajinná oblast Slavkovský les se rozkládá v trojúhelníku lázeňských měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Klidnou krajinu tvoří rozlehlé zelené louky, rašeliniště a lesy. Tato oblast je také známá kvůli vývěrům léčivých a minerálních vod a vývěrům takzvané divoké vody, kterých je tu více než tisíc. Z místních obyvatel tu hnízdí například čáp černý či vzácný orel křiklavý. Dokonce tu poletuje jeden z nejvzácnějších denních motýlů Evropy, hnědásek chrastavcový.

Někteří zkoušeli jištěné cesty, jiní dali přednost skalnímu lezení. Ferraty ve Víru lákaly k návštěvě.
Ferraty táhnou, lákají na rodinné výlety. Vybavení půjčují na místě

2. Mlýnská kolonáda v Karlových Varech

Pseudorenesanční kamenná kolonáda z devatenáctého století se nachází na levém břehu Teplé uprostřed lázeňské části města. Kromě svého nápaditého vzhledu s ozdobnými sloupy, plastikami a sochami láká hlavně na léčivé lázeňské prameny - Mlýnský pramen, který se využíval dříve hlavně ke koupelím, dále pak pramen Rusalka, pramen Libuše, který vznikl spojením čtyř menších pramínků, nebo pak nejteplejší ze zřídel této kolonády pramen Kníže Václav I. dosahující teploty pětašedesát stupňů. Ten se využíval k výrobě léčivé soli.

3. Obora Svatý Linhart

V karlovarské oboře pobíhají třeba daňci skvrnití, jeleni siky Dybowského nebo prasata divoká. Nádherná zvířata a úchvatnou krajinu můžete pozorovat shora, a to z visutých můstků, které jsou místy až ve výšce šest metrů nad zemí. Napříč oborou prochází dvě pozorovací lávky, díky kterým uvidíte tvory v místech jejich nejčastějšího výskytu. Jedna z tras vede podél pěti místních lučních rybníků.

Natáčení nové pohádky v přerovském skanzenu.
Putování za pohádkami nabízí zábavu za razítka. Poznejte zámek z Anděla Páně

4. Socha chlapečka s rybou

Symbolem Františkových Lázní, kde se mimo jiné specializují na léčbu gynekologických problémů a problémů s početím, je socha malého chlapce s rybou, Františka. Napodobenina původní sochy stojí před Společenským domem. Originál je uložen v městském muzeu. Podle pověsti každá žena, která se dotkne levého palce malého chlapce, otěhotní.

Slavkovský les, tipy na ubytováníZdroj: Deník

5. Rozhledna Salingburg

Neobyčejná malá rozhledna ve Františkových Lázních upoutá váš pohled. Je totiž vystavěná tak, aby vypadala jako zřícenina středověkého hradu. Proto má jednu hlavní věž a druhou menší s malými věžičkami. Rozhledna byla postavena v roce 1906 údajně proto, že místním bylo líto, že nemají ve městě žádnou historickou památku. Dnes pěkným výhledům brání okolní vysoké budovy.

6. Hlavní kolonáda v Mariánských Lázních

Hlavní lázeňská kolonáda z devatenáctého století, neboli kolonáda Maxima Gorkého, je nejdelší v České republice. Měří úctyhodných 180 metrů. Litinová konstrukce byla vyrobena v blanenských železárnách. Její dřevěný kazetový strop zdobí oku lahodící fresky na téma Touha člověka létat. Stěny jsou ozdobeny bronzovými reliéfy.

7. Park Boheminium

Na okraji Mariánských Lázní se nachází malebný park, který je čtvrtý největší svého druhu v Evropě. Najdete v něm totiž přes sedmdesát modelů českých památek, jako je třeba zámek Červená Lhota (na fotografii), hrad Kokořín, zámek Litomyšl, hrad Karlštejn, Ještěd či vinné sklepy Strážnice a mnohé další. Park je velmi oblíbený mezi českými i zahraničními turisty, je to jedna z nejnavštěvovanějších památek v Karlovarském kraji.

Mám rád jídlo a gastronomii

MÍSTNÍ SPECIALITA
V restauraci Rybářská bašta Františkovy Lázně si pochutnají milovníci čerstvě připravovaných ryb. Tradiční rodinný podnik nabízí vybrané rybářské speciality, jako jsou například krevetový koktejl, tresčí játra, kapří škvarky nebo šneky a degustační mísy až pro čtyři osoby. Mimoto se tu najedí i návštěvníci, kteří rybí maso nemají úplně v oblibě. Nabídnou vám tu třeba smažený vepřový řízek nebo kuřecí steak. restaurace-frantiskovy-lazne.cz

DOBRÝ STEAK
Česko-americká restaurace Jack Grill Bar v Karlových Varech láká na vybrané hovězí steaky z plemen jihoamerického skotu, jako je třeba Black Angus, ale i steaky z vepřového a kuřecího masa. Zakládají si jak na kvalitě surovin, tak na poctivé přípravě pokrmů. Vyberou si zde i vegetariáni z nabídky salátů nebo třeba grilované zeleniny. Mimoto mají pestrou nabídku domácích burgerů. Restaurace spolupracuje s whiskey Jack Daniel’s, proto na jejím nápojovém lístku najdete i koktejly z tohoto amerického alkoholu. jackgrillbar.cz

Zámek v Čechách pod Kosířem.
Zoo, Bouzov, Čechy či Poštovní štola? Památky berou turisté útokem

TIP PRO GURMÁNY
Luxusní pokrmy, jako je například telecí hřbet, jehněčí kotletky nebo pečená chobotnice, najdete v Gourmet Restaurantu Villa Patriot v Mariánských Lázních. Posedět můžete v malebném interiéru nebo na terase pod slunečníky. Podnik je sympatický i tím, že se snaží co nejvíce omezovat odpad produkovaný při vaření jídel. villa-patriot.cz

BYLINNÉ POHLAZENÍ
Návštěvnické centrum Becherovka v Karlových Varech, místo zrození legendárního bylinného likéru Becherovka, zaujme mnohé výletníky. V rámci tří prohlídek muzea je ochutnávka několika produktů, a to Becherovky Original, Lemond, KV14 a Cordial, v rozšířených trasách pak navíc koktejl. V muzeu uvidíte knihu receptů, historické lahve a třeba také ocenění z výstav. Pomocí brýlí na virtuální realitu se ocitnete přímo u výrobní linky. becherovka.com

TIP OD REPORTÉRKY

Region plný lázní láká k procházkám

Když se řekne západní Čechy, většině lidem se vybaví hlavně tři známá lázeňská města – Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Ať jsou si v mnohém podobné, přesto je každé jiné. Není to ale jen tento lázeňský trojlístek, ale i Lázně Kynžvart, Jáchymov či Kyselka, o jejichž léčebné síle věděli už naši předci, ale současnost jim nedala právě šanci, a tak došlo k devastaci okolí, které dávalo lázním typický ráz.

V Kyselce se o záchranu lázní snaží obecně prospěšná společnost, jáchymovské lázně sice fungují dále, ale město jako takové vábně příliš nepůsobí, i když se dostalo jako součást Krušnohoří na seznam UNESCO. Západočeské lázně obklopuje malebný Slavkovský les, který nabízí nekonečné možnosti výletů i procházek. Není divu, že si tento region oblíbil například německý spisovatel Johann Wolfgang von Goethe, který tu našel nejen svou poslední život lásku Ulriku von Levetzow, ale jako přírodovědec i minerály a nerosty. Velkou milovníci zdejších lesů i lázní byla i rakouská císařovna Alžběta Bavorská, zvaná Sissi.
Jana Kopecká, šéfredaktorka Karlovarského deníku

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÝ WELLNESS
V lázeňských městech by byl přímo hřích nenavštívit jedno nebo i více z tamních wellness a lázeňských center. Můžete se zúčastnit procedur třeba v Lázeňských domech Palace ve Františkových Lázních. Vyzkoušíte uhličité nebo suché koupele s oxidem uhličitým, perličkové a vířivé koupele nebo léčebný tělocvik v bazénu, fyzioterapeutické procedury či klasické masáže. Najdete zde také infrasaunu se solnými krystaly. Můžete si vybrat z několika léčebných pobytů.

Jeskyně Výpustek v Moravském krasu.
Unikátní jeskyně Výpustek: Skrývá atomový kryt, krápníky a zřejmě i jezero

CHVILKA HUDBY
Zpívající fontána v Mariánských Lázních hraje přes lázeňskou sezonu, od konce dubna do konce října. Vyhrává každou lichou hodinu od sedmi do devatenácti hodin. V jednadvacet a pak ve dvaadvacet hodin je na řadě světelná barevná projekce. Přes den z fontány zní osm různých skladeb za doprovodu stříkající vody, například Být stále mlád a Srdce nehasnou od Karla Gotta nebo Overture Antonína Dvořáka. Při zvláštních příležitostech pouští Smetanovu Vltavu nebo ústřední píseň z Titaniku.

TIP NA MUZEUM
Muzeum Moser v Karlových Varech ukazuje tradiční sklářskou výrobu v této oblasti za 160 let. V muzeu uvidíte nejstarší sklenářskou tvorbu i současné kolekce. V rámci návštěvy se můžete podívat i do sklářské huti, kde přímo před vámi budou mistři skláři přeměňovat žhavou masu skla na nádherný výrobek. Předvedou, jak sklo foukají anebo tvarují v dřevěných formách.

Iva Kovačičová, Lenka Kročilová