„Jelikož emoce a pocity, které v nás cestování zanechalo, byly tak nádherné a tak nezapomenutelné, rozhodli jsme se si tuto cestu zopakovat na delší dobu. Udělali jsme krok, který je možná pro spoustu lidí nepochopitelný, ale pro ty, kteří podlehli stejně jako my kouzlu přírody, možná i inspirativní. Ukončili jsme svá zaměstnání, prodali naše auto, vystěhovali se z bytu a rozhodli se vydat svojí cestou,“ začal vyprávění Aleš Mohr z Chrastavy, který je aktuálně s přítelkyní a jejich malým synem Matyášem na půlroční cestě po Evropě. O svém putování pravidelně informují rodinu, známé, ale i podobně smýšlející lidi na webových stránkách a sociálních sítích.

Vidče - kamenné koule umístěné u obecního úřadu ve Vidči.
Zkamenělá vejce, nebo dílo mimozemšťanů? Původ videčských koulí je dál záhadou

„Cestu máme naplánovanou na šest měsíců, po kterých se vrátíme domů. Nyní  jsme na cestách něco přes měsíc a už jsme procestovali německé, rakouské a italské Alpy, Dolomity, Lago Di Garda a San Marino. Dále míříme na jih do Pompejí a národních parků. Ještě máme v plánu  Korsiku, Španělsko, Francii a Portugalsko,“ popsal cestu na dotaz Deníku Aleš Mohr.

Na půlroční cestu se rodina z Chrastavy vydala potom, co si nezávislé cestování několikrát vyzkoušela na kratší časové období. Vždy vyráželi na několik dní a vraceli se zpět do Chrastavy.

Propadli kouzlu turistiky 

„Poslední roky jsme propadli kouzlu turistiky a máme za sebou pár společných dobrodružství. Například přechody Jizerských hor, Krkonoš i stezku Labskými pískovci. Také jsme spolu byli v Julských Alpách ve Slovinsku, v Tatrách na Slovensku a Norsku. Před pár lety jsme na 14 dní cestovali autem po Rakousku, Maďarsku a Slovensku. No a minulý rok jsme podnikli naše zatím největší putování, a tím byla 6 týdenní cesta Evropou v dodávce vlastní výroby. Během ní jsme navštívili země jako Rakousko, Švýcarsko, Francie, Španělsko, Belgie a Německo,“ vysvětlil postupné nabírání zkušeností Aleš Mohr.

První pohřeb do krypty se konal roku 1734, Vzhledem k zápachu bylo ale pohřbívání v chrámu po roce 1782 zakázáno.
Krypta v Jaroměři se znovu otevřela. Lidé pohlédli do mumifikovaných tváří

V navštívených zemích se vždy rodina snažila poznat nejhezčí přírodní památky a místa. Všechny cesty absolvovali se svým malým synem Matyášem, takže si vyzkoušeli i to, jaké specifika má cestování s malým dítětem. „Chtěli jsme, aby jako my už Matyášek také nasával kouzlo přírody a cestování,“ doplnil Mohr. Přírodní památky jsou jedním z jejich společných zájmů, mezi které patří také sport a turistika. Přítelkyně Markétka se věnuje beach volejbalu a Aleš Mohr běhu.

Půlroční cestu rodina platí z našetřených peněz. „Ty by nám měly vystačit na půl roku cestování. Navíc přítelkyně si zařídila brigádu u svého bývalého zaměstnavatele, že může pro něj pracovat na dálku přes internet,“ svěřil se Mohr s tím, že během cesty spolupracují s firmou Kaleido, která se věnuje virtuálnímu cestování.

Přes Airbnb lze bydlet i v bunkru z druhé světové války.
Francouz pronajímá na ubytování bunkr z druhé světové války. Mnohé překvapí

„Na našich cestách jim točíme videa z krásných koutů Evropy. Ty pak použijí jako materiál pro své klienty, což jsou zatím převážně senioři v domovech. Toto děláme pro firmu zadarmo,“ doplnil Mohr, který vyzval všechny, kdo o podobné cestě uvažují, aby sledovali putování jeho rodiny na facebooku a instagramu pod jménem mohrovinacestach nebo na stejnojmenných webových stránkách.

Zájemci se tak dozví nejen o nejlepší cestě do lokality, ale také třeba to, kde se dá zadarmo zaparkovat obytný vůz nebo kolik peněz utratí trojčlenná rodina za týden putování po Evropě. Mohrovi z Chrastavy jsou aktuálně na cestě už více než 40 dní.