Mezi bývalým uhelným dolem Kateřina v Radvanicích a vrcholem Žaltman u Malých Svatoňovic pendloval v pondělí odpoledne vrtulník MI8. Postupně na něj vynesl schodiště a vyhlídkové plošiny nové rozhledny, rozložené do osmi dílů. Po jednom je usazoval jako skládačku na vybudovanou základovou desku, na které se jednotlivé části montovaly.

Pilot si počkal na příznivější počasí, k lesům Jestřebích hor přiletěl od Prahy kolem poledne. Během odpoledne přinášel z Radvanic všechny kousky mozaiky, sestavené z žárově zinkovaných dílů v novou vyhlídkovou věž. Měří 22 metrů a má 120 schodů. Rozdíl oproti původní rozhledně je znatelný. Je modernější, vyšší o 12 metrů, se čtyřmi vyhlídkovými plošinami. Rozhledna ještě přístupná není. V úterý dělníci usadí zábradlí, namontovat bude potřeba další díly, přidat hromosvod a rozhlednu zkolaudovat.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele. Foto. more.is.more
Hrad Potštejn ožívá. Nový život mu vdechl virtuální svět

Rozhledna Žaltman bude slavnostně otevřena 24. září. Stane se tak na den přesně 53 let od otevření původní rozhledny. Obec Malé Svatoňovice na ni vybrala ve veřejné sbírce dva miliony a osmnáct tisíc korun. Dárci, kteří přispěli na postavení nové rozhledny, budou mít uvedenou jmenovku na schodech či ochozu. Lidé si mohli koupit jeden schod za pět tisíc korun (firmy za deset tisíc). Všech 120 schodů je obsazených.

Konstrukce rozhledny je ocelová, s točitým schodištěm. „Její podobu jsme se snažili co nejvíce přiblížit původní rozhledně, aby jí to připomínalo. Rozhlednu jsme nechali vybudovat vyšší, aby umožňovala patřičný výhled do krajiny,“ řekl starosta Malých Svatoňovic Vladimír Provazník.

Příliš nízká rozhledna 

Původní rozhledna z let 1966 až 1967 byla postavena svépomocí členy tehdejšího TJ Baník Malé Svatoňovice. Loni v říjnu ji zdarma rozebrali nadšenci z Červeného Kostelce. Přestala vyhovovat, už z ní nebylo takřka vidět, proto se obec rozhodla, že ji nahradí novou rozhlednou, která bude o dvanáct metrů vyšší, modernější, se čtyřmi vyhlídkovými plošinami a splňovat současné normy. Práce na vyvýšení výhledové plošiny by byly nákladnější než postavit rozhlednu novou.

Dominantou národního parku České Švýcarsko je bezesporu Pravčická brána nedaleko Hřenska.
Sněhurka a mlýn pro princeznu. Českosaské Švýcarsko láká na magii přírody

Nejvyšší vyhlídková plošina rozhledny ve výšce 22 metrů poskytne po zdolání 120 schodů panoramatické výhledy na Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Adršpašsko-teplické skály, Ostaš, Broumovské stěny, Orlické hory a také na blízké okolí - Svatoňovicko, Rtyňsko, Úpicko a Trutnovsko.