Obecně prospěšná společnost ICOS Český Krumlov je obecně prospěšná společnost, která zajišťuje sociální služby, jiné služby a programy pro seniory, děti a dospělé se zdravotním postižením, rodinám s dětmi včetně těch v ohrožení a tíživé situaci, pořádá v pondělí 7. března na českokrumlovském náměstí Svornosti akci Polévka pro ICOS Český Krumlov a Ukrajinu. Mezi 10. a 17. h tam můžete zajít na polévku a pomoci, protože polovina výtěžku bude sloužit na pomoc konkrétním ukrajinským rodinám s vazbou na Českokrumlovsku. Polévku lze zakoupit také virtuálně zde.  

Přijďte v soboru 26. března na koncert Pojďme pomoct Ukrajině, který se koná v historickém sále na 1. nádvoří českokrumloského zámku. Akce začíná ve 14 h. Vstupné bude dobrovolné. 

O pomoc Krumlováky a další dobré lidi žádá skupina Ukrajinců žijících v Českém Krumlově a okolí. Uspořádali sbírku věcí pro Ukrajinu. Až do odvolání můžete nosit darované věci na Městskou policii v Českém Krumlově v budově autobusového nádraží. Vítány jsou nyní především deky, spací pytle, ale nejdůležitější je zdravotnický materiál pro zraněné obyvatele Ukrajiny, neboť na Ukrajině už je zdravotnického materiálu nedostatek. Vítány jsou také hygienické potřeby, lékárničky. Noste tyto věci jen v nepoškozených obalech, nepoužité, originálně zabalené a s aktuální dobou trvanlivosti. Vítáno je i termoprádlo, zejména pánské pro bojující muže. Jiné oblečení nenoste. Městská policie je k dispozici 24 hodin denně.  Případné info na tel. 702 198 587.

Na facebooku najdete také skupinu Pomoc Ukrajině - jižní Čechy, kde píší i jednotlivci, co shání pro své známé, příbuzné. Najdete ji zde.

Přispět můžete u na sbírkové konto Českého červeného kříže, a to zde

Jihočeský kraj shání ubytovací prostory i tlumočníky

Ubytovací zařízení – v případě, že nabízíte ubytovací kapacity (penziony, domy, byty) k ubytování Ukrajinským občanům na území Jihočeského kraje utíkajícími před válkou, vyplňte prosím formulář pro zařazení do databáze. Prostory by měly být připraveny k okamžitému nastěhování a vybavené pro bydlení. V případě potřeby se na Vás obrátíme.

Nabídky ubytovacích kapacit na území Jihočeského kraje: odkaz na formulář


Tlumočníky do ukrajinštiny (nevyžadujeme certifikát, ale pokud ho máte, uveďte to) – v případě, že můžete poskytnout tlumočnické služby napište nám na adresu pomahameUkrajine@kraj-jihocesky.cz.


V případě, že chcete nabídnout materiální pomoc lidem, kteří jsou ubytovaní v Jihočeském kraji, vyplňte formulář.

V případě, že chcete poskytnout materální pomoc lidem na Ukrajině, obraťte se na neziskové organizace např.: Člověk v tísni atd.

Víte o dalších sbírkách nebo nabídkách pomoci pro Ukrajinu? Napište nám na servis.jih@denik.cz a my nabídku rádi zveřejníme. Děkujeme.