„Samozřejmě se nejvíce mluvilo o zdravotnících, ale je třeba si uvědomit, že i další lidé si zaslouží poděkování za své nasazení a obětavost, za to, jak se o nás v době koronakrize starali. Mluvím o sociálních službách, lékárnách, obchodech, poštách, některých úřadech a tak dále. S touto myšlenkou jsme se rozhodli uspořádat benefiční koncert,“ říká starosta Kaplice Pavel Talíř, který koncert zahájil svým krátkým proslovem.

„V době, která byla nesmírně těžká, museli tito lidé zajistit základní fungování života v Kaplici. Nesmírně si jejich nasazení vážíme. Jsme rádi, že pozvání na koncert přijali a domů si tak odnesli krásný zážitek. Pavel Šporcl a Gipsy Way Ensemble odehráli strhující vystoupení, které bylo velmi důstojnou formou poděkování všem z první linie,“ dodává místostarosta Libor Lukš.

Záměr benefičního koncertu ocenil i přímo Pavel Šporcl, ostatně sám lidem v první linii věnoval několik svých streamovaných vystoupení. „Velmi si jejich obětavosti vážím. Je skvělé, že se Kaplice rozhodla tento koncert uspořádat. Jsem také rád, že jsem v ní mohl vystoupit po dlouhých dvanácti letech. Bylo mi jen líto, že publikum muselo mít roušky. Přesto ale bylo báječné!“ chválí Pavel Šporcl, který je hrdým Jihočechem, což rád zdůrazňuje.

Slavný houslista působil uvolněně, tradičně udivoval úchvatnou virtuozitou, v pauzách bavil svými postřehy… Odměnou mu byl velký potlesk, který všem muzikantům kouzlil úsměv na tváři. I přes zmíněné roušky měl večer silnou atmosféru.

Město Kaplice koncertem navázalo na akci z konce letošního června, kdy se oficiálního poděkování dočkalo dvanáct konkrétních pracovnic v terénních sociálních službách, a to z Charity Kaplice a společnosti Ledax o.p.s. „Jejich práce byla skutečně záslužná, proto si takovéto poděkování jistě zasloužily. Kromě toho jim byl předán finanční dar v hodnotě 5 tisíc korun a květiny. Ocenili jsme také pracovnice osobní asistence Icos o.p.s., které dostaly dárkové poukazy,“ vyjmenovává Libor Lukš.

Václav Votruba