K velikonočnímu období patří tradiční pečivo „jidáše“, jež hospodyně pekly od Květné do Velikonoční neděle. Splétané tvary z kynutého těsta symbolizují stočený provaz, na němž se Jidáš po Ježíšově smrti oběsil. Pečivo tak mívá zpravidla podobu figurek, ale oblíbené byly i tvary věnečků, měšců a stáčených hadů.
Jelikož za současné situace stále není možné se s dětmi sejít, třídní učitelka a vedoucí Kovářovánku Pavla Škochová prostřednictvím elektronické komunikace připomněla členům souboru recept a ukázku tradičních tvarů pečiva.
Kdo měl zájem, tak si doma s maminkou mohl „jidáše“ upéct a následně s celou rodinou ochutnat. Fotografie jsou zařazeny na www.kovarovsketradice.cz, kde je kromě dalšího prezentována bohatá činnost Kovářovánku.
Žáci třetí třídy se tak v tento čas se svou učitelkou nejen na dálku učí, ale také udržují vazby, ke kterým patří i činnost v národopisném souboru.
Základní škola v Kovářově má jako jeden z okruhů ve schváleném školním vzdělávacím programu rozvoj folklorních tradic regionu a tak připomínka této jarní tradice byla vhodným a praktickým naplňováním uvedeného programu.

manželé Milan a Pavla Škochovi