Na Zelený čtvrtek začalo Velikonoční hrkání (Poslední večeře) v 19 h. Do ulic vyrazilo 72 hrkačů, v průvodu šli i bubeníci. Směřovali ze čtyř stran městem na Náměstí Přemysla Otakara II., kde je uvítala živá hudba. 

Dnes, na Velký pátek od 6 do 12 h tesali na náměstí Přemysla Otara II. kříže. Hrkalo se už od 8 h (Soud), další termíny jsou ve 12 h (Golgota), v 15 h (Smrt) a v 19 h (Uložení do hrobu). Mezitím stihnete třeba koncert kapely Aúúúna, který se koná od 16 v klášteře, v katedrále Sv. Mikuláše budou od 17 h bohoslužby a v 19.30 h si nenechte ujít koncert Jihočeského divadla v klášterním kostele. Ve 21.30 h zahraje Divadlo Víti Marčíka v domě U Beránka Mysterium světla, Janovy pašije.

Velikonoční hrkání v Českých Budějovicích 2022.
Velké dřevěné hrkače nahradí na tři dny budějovické zvony

Přijít můžete i na Bílou sobotu, kdy vás hrkání čeká v 8 h (Bloudění) a ve 12 h (Hledání). Zajděte také do katedrály Sv. Mikláše od 20 h na Velikonoční vigilie.

V neděli už zahalené postavy s bílými maskami a trakaři neuvidíte, zato vás čeká nabitý program, který se bude týkat hlavně symbolické slavnosti Svatba. Od 6 h uslyšíte v kapli Smrtelných Bolestí zpěvy, ve 12 h se koná ona slavnost Svatba a připomenutí božího slibu na Piaristickém náměstí. Ve 12.30 h projde městem svatební průvod. Následuje Svatební veselí. 

Novinkou letošního Velikonočního hrkání je Festival na Zemi dělaný na koleně. Od ponděli 18. dubna se ještě několik dní bude u vytesaných křížů na náměstí modlit, zpívat a hrát divadlo aj.

OBRAZEM: Budějovické náměstí se proměnilo v křížovou cestu na Golgotu