RECEPT: Pečení čerti z kynutého těsta
Brzy už přijde Mikuláš se svojí družinou. Pojďme si čekání na ně zpříjemnit dobrotou. Připravit si můžeme pečené čerty z kynutého těsta dle tradičního receptu od Milana Škocha, který se věnuje udržování lidových zvyků a tradic.
Čerti z kynutého těsta
(cca 18 čertů)
Co budeme potřebovat: 250 g hrubé mouky, 250 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 malou lžičku soli, 100 g rozpuštěného másla, 1 celé vejce, 1 žloutek, 200 ml mléka, 1 kostička kvasnic, rozinky na oči.
Postup: Zaděláme těsto, vypracujeme ho do hladka a necháme kynout v míse pod utěrkou na teplém místě. Po vykynutí těsta nakrájíme malé bochánky, vyválíme dlouhého „hádka“ na tělo a krátkého „hádka“ na ruce. Překládáním, stáčením a vytvarováním malých čertovských růžků vytvoříme čertíka. Pečeme do zlatova.
Milan Škoch, Kovářovské tradice