Rodiče napakovali trabanty a škodovky, a už jsme si to šinuli do kempu. Děti ve vytahaných modrých teplácích, u táboráku se opékaly buřty na klacku, a kdo měl opékací vidličku, byl král. Po prázdninách jsme pak ve škole vzpomínali na to, jak jsme přespávali v modrém plátěném stanu zvaném "áčko" a obdivovali rodiny, které měly podomácku vyrobený karavan. Všichni to měli podobně. Málokdo se dostal na dovolenou k moři, třeba do Bulharska. Jeho vyprávění o moři pak přišlo ostatním jako absolutní sci-fi.

Za totality bylo jen několik cestovních kanceláří. Většinou nabízely pouze zájezdy do zemí socialistického bloku. Nejvíce českých turistů vyráželo do Německé demokratické republiky (NDR) a do Sovětského svazu. Mezi další destinace patřilo Bulharsko a Rumunsko.

Většina lidí ale trávila letní dovolenou v tuzemsku, častokrát si ji dopřávali prostřednictvím odborové organizace ROH (Revoluční odborové hnutí) nebo jeli pod stan či na chalupu. Teprve až po revoluci se lidem otevřely další destinace.

Také máte doma podobné snímky z dovolené? Zašlete nám je na e-mail servis.jih@denik.cz, děkujeme!