Proto nejen lidé, ale i mnohá zvířata uvítají (snad) brzké obnovení návštěvnického provozu. V záchranné stanici v Třeboni je možné se celoročně seznámit s řadou živočichů, kteří se v důsledku trvalého handicapu nemohli navrátit zpět do přírody. Patří mezi ně i pětiletý lišák Áron. „Náš rezavý krasavec měl smutný osud. Po fyzické stránce mu nic neschází, stal se však obětí nepovedeného „experimentu“. Od malička totiž vyrůstal v městském bytě. Brzy však jeho majitelé zjistili, že liška je sice krásné a chytré zvíře a jako štěňátko také extra roztomilé, opravdu to ale není pes ani kočka. Dlouhodobé sdílení domácnosti s tímto napůl ochočeným, v srdci však divokým a přírodním pachem řádně naparfémovaným tvorem se pochopitelně ukázalo jako nemožné. Lišák měl ale nakonec štěstí v neštěstí a osud ho zavál do naší péče,“ vypráví Nikola Mrázková, ošetřovatelka z Třeboňské záchranné stanice. „Lišky jsou ostražité, ale zároveň velmi zvídavé a hravé šelmičky. V novém výběhu, kam nedávno v rámci stanice přesídlil, je Áron nadmíru spokojený a dění ve svém okolí s oblibou sleduje z horních pater, díky nimž dohlédne i na Zlatou stoku a přilehlé louky. Zde se cítí v bezpečí a zvědavě vyhlíží nejen pečovatele přinášející myšky a oblíbená jablka, ale rovněž návštěvníky, za zdí venčící pejskaře či proletující poštolky“ doplňuje Nikola. Áron si čas od času užívá i vycházek do přírody. Je uvyklý na vodítko a dopřává si tak se „svými“ lidmi radostného liščího šmejdění a myškování na okolních loukách.

Pokud vás příběh lišáka Árona zaujal, můžete péči o něj podpořit cestou adopce na dálku, nebo se alespoň brzy do Třeboňské záchranné stanice vypravit na výlet. Bližší informace o stanici a adopci zvířat získáte na webu www.vydry.org nebo na e-mailu vydry@vydry.org.

V případě nálezu živočicha, u nějž zvažujete svou pomoc, se můžete předem poradit s pracovníky Třeboňské záchranné stanice na čísle +420 384 722 088 (automatické přesměrování na mobil). Kontakty na ostatní stanice pro handicapované živočichy, které působí na jiných místech ČR, naleznete na www.zvirevnouzi.cz.

Olga Růžičková