CIPÍSKOVA smaženice z čerstvých hub

Hlavně používám houby mladé a zdravé! Z přerostlých a starých hub by byla kaše…

Očištěné houby nakrájím na pokud možno stejnoměrné, malé kousky, smaženice má lepší chuť, když použiji směs (lišky, hříbky, suchohřiby, kousek kotrče, křemenáče…). Ve směsi vynikne nejen chuť, ale i vůně! Tento snímek je ale jen z kovářů z prvního letošního houbaření, nic jiného nebylo. V hrnci rozehřeji máslo nebo kvalitní domácí sádlo a osmahnu na něm doměkka nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku a někdy ještě labužnicky přidám domácí kvalitní špek. Přidám houby, sůl, kmín a malinko pepře. Dusim pod pokličkou asi 20 minut, občas zamíchám a podle potřeby podliji, ale co nejméně, houby pustí vodu. Pak přidám připravené, rozšlehané vejce, většinou 2 ks, které ještě trochu osolím. Micham, aby se vejce dostatečně promíchala s houbami. Přidám na drobno nakrájenou pažitku, petrželku, někdy také nakrájenou nať z jarní cibulky. Jako příloha se hodí čerstvý chléb třeba i s máslem.

Dobrou chuť přeje Cipísek.

Také doma připravujete nějaký tradiční recept? Neváhejte a podělte se s námi a ostatními čtenáři. Rádi recept zveřejníme.