„Samičky jsou zhruba 16 dnů staré a jejich stav je velmi dobrý. Váží zhruba dvacet až třicet dekagramů a plná volátka svědčí o tom, že se o ně rodiče vzorně starají,“ uvedl po sestupu na zem. Podle slov ornitologa šlo o první letos okroužkované sokoly stěhovavé v Česku.

Mezi deseti mláďaty těchto chráněných dravců, která se na komíně teplárny během posledních tří let narodila, byl zatím jediný sameček. Ten z loňska. Podle Berana je u dravců samec velmi důležitý, protože v době hnízdění musí samici krmit, aby došlo ke zdárné inkubaci vajec. V celé populaci je ale poměr pohlaví mláďat vyrovnaný, a tak až se budějovická „holčičí“ populace rozletí do okolí, partnery určitě najde.

„Žádného z okroužkovaných sokolů, kteří se loni a předloni ve Vrátě narodili, zatím žádný ornitolog neodečetl, tedy nezaznamenal,“ uvedl Václav Beran.

Každé sokolí mládě dostává dva kroužky. Jeden, odečítací, nese pouze tři znaky a je možné ho přečíst dalekohledem či pomocí fotopastí. Druhý kroužek je národní a slouží k přesné evidenci dravce v databázi kroužkovací stanice. Jeho unikátní kód slouží k jednoznačné pozdější identifikaci.

Dospělosti se dožije jen asi třetina jedinců, v přírodě přežijí jen ti nejsilnější. Samičky odlétají od svého rodiště nejméně několik desítek kilometrů, kde hledají nová teritoria. Díky podobným projektům, do nichž je zapojena i Teplárna České Budějovice, tak sokolí populace v zemi postupně sílí. Přitom před půlstoletím u nás došlo téměř k jejímu vyhubení hlavně díky tehdy používaným jedovatým chemikáliím v zemědělství. Dění v sokolím příbytku lze sledovat na webu http://hnizdo.zevovrato.cz/

Zdeněk Zuntych