Nejlepší začátek roku, co se návštěvnosti týká, zažívá Vítkův hrádek ležící nedaleko Přední Výtoně na Lipensku. Členové Spolku přátel Vítkova hrádku, kteří se o nejvýše položenou hradní zříceninu u nás starají již 22. sezónu, tolik návštěvníků nepamatují. O tomto víkendu sem přišlo více než 300 lidí. Desítky lidí sem chodili i v pracovní dny. Vzhledem k odlehlosti lokality to v tuto dobu nebylo zvykem, i když jsou z Vítkova hrádku nejkrásnější výhledy na Lipno i Alpy. "Standardně jsme v tuto dobu měli od pondělí do pátku zavřeno. Na Vítkův hrádek nikdo nepřišel. Letos byla situace jiná," uvádí Miroslav Kovačičín, který stojí za obnovou této hradní zříceniny a je předsedou Spolku. 

Důvodem dosavadního zájmu je také to, že se jedná o jednu z mála otevřených památek v Jihočeském kraji v této době. Na zříceninu se nevztahují tak přísná opatření kvůli koronaviru, protože lidé se v areálu Vítkova hrádku pohybují venku. Navíc směr prohlídky je oboustranný, návštěvníci proudí v jednom směru a při prohlídce se vůbec nemusí potkat.

"Od začátku roku jsme měli zavřené pouze dva dny. I když sem přijde třeba 50 lidí máme radost a chceme návštěvníkům prohlídku hradu umožnit," uvedl Kovačičín. Návštěvníci si mohli u Vítkova hrádku například opéct na ohni špekáčky, dětem tu servírovaly sladké vafle. Kovačičín uvedl, že tu dodržovala všechna potřebná hygienická opatření. 

Vzhledem k tomu, že Spolek pro obnovu Vítkova hrádku nemá nyní vhodné auto pro dopravu potravin do objektu, musel je zhruba 500 metrů do prudkého kopce nosit jeho členové. Z parkoviště ve Svatém Tomáši zboží v zimě vozili na saních, nyní je nosí ve speciálně upravené krosně, kterou používají krkonošští či tatranští šerpové. Tato situace Spolek inspirovala k organizaci nové akce.  "Až to hygienická situace dovolí, tak ve spolupráci s Turistickým spolkem Lipenska, který se stará o propagaci území, uspořádáme Sherpa rallye. Podobné závody, kdy lidé nosí na zádech až 60 kilogramů  se konají například v Krkonoších," řekl Kovačičín.

Vítkův hrádek stojící ve výšce 1053 metrů nad mořem je původně gotická zřícenina. Nachází se v těsné blízkosti rakouských hranic, proto tu po roce 1948 působila vojenská posádka. Vítkův hrádek založil v polovině 13. století Vítek z Načeradce z krumlovské větve rodu Vítkovců. Stojí na pravé straně lipenské přehrady a jde také o strážní hrad na bývalé solné stezce. Spolek pod vedením Miroslava Kovačičína začal hrad obnovovat v 90. letech minulého století

Teď však zůstane hrad do odvolání kvůli pandemii a vládním nařízením do odvolání zavřený.

Pavel Pechoušek