„Jen v uplynulém týdnu v Chebu přibylo sedm stovek nakažených,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec. A nemoci dolehly i na zaměstnance úřadu a městských společností. „Z důvodu nemocnosti našich zaměstnanců jsme nuceni až do odvolání uzavřít pracoviště registru řidičů,“ sdělila mluvčí městského úřadu Simona Liptáková.

Uzavřená je také pokladna a stanoviště Czech Point a odloženo je i vydávání parkovacích karet. Pokladna a Czech Point by se mohly otevřít příští týden. Záleží ale na aktuální nemocnosti zaměstnanců.

Adam Niedzielski
Polský ministr mluvil o české variantě viru. Česko ale mutaci nezaznamenalo

Uzavřená je také kancelář správce hřbitova a i některé mateřské školy. Mateřinka v ulici Osvobození musela do 17. ledna uzavřít dvě třídy.

Potíže, které souvisí s přibývajícím počtem nakažených, postihly také technické služby. Chetes má nedostatek řidičů pro popelářské vozy. To by mohlo v následujících dnech ohrozit svoz odpadu či odklízení sněhu. „Technické služby začínají mít problémy s nemocností svých zaměstnanců,“ sdělil Jiří Černý, místostarosta Chebu. „Hledáme různé možnosti, jak jim pomoci,“ dodal.

Žádost o pomoc 

Město podalo oficiální požadavek o pomoc přes krajský krizový štáb na centrální krizový štáb. „Vznesli jsme poptávku po řidičích skupiny C. Teoreticky bychom je mohli najít u armády, hasičů nebo dalších složek,“ řekl starosta Chebu.

Poslední školní den a rozdání vysvědčení na základní škola Ostrčilova v Ostravě
Vysvědčení v době koronaviru: Většina škol zůstane u známek

Situace zasáhla i rozvoz potravinových balíčků pro osamělé seniory. O rozvoz se stará Správa sociálního zabezpečení. Na začátku tohoto týdne ale koronavir zasáhl i pečovatelskou službu. „Zaměstnanci se museli přesunout na pečovatelskou službu, takže ubyli dobrovolníci,“ uvedl Jiří Černý. Rozvoz ale podle jeho slov ohrožený není. O službu se stará v současné době dvanáct dobrovolníků z řad Západočeského divadla v Chebu a Chráněných dílen Joker.